Reisverslag










Safari, Wetlands, Bergen en Panorama's

Wild Zuid-Afrika en Swaziland

19 oktober tot en met 2 november 2023

Donderdag 19 oktober: 

Reisdag  15° / 28°

Vandaag is het zover. Ik vertrek naar Zuid-Afrika. Om 03.45 uur rijd ik naar Schiphol. Aldaar aangekomen was het behoorlijk druk voor de vertrekhal en de parkeergarage.

Uiteindelijk een mooi plekje gevonden en op mijn gemak naar het Grenswisselkantoor en haal mijn bestelde geld op. Vervolgens door naar de incheckbalie die tot mijn groot genoegen al open was. Hier was ik redelijk snel doorheen. De security / tassencontrole ging ook nog wel vlot maar toen kwam drama douane. Hier stond opgesplitst in 3 rijen zoveel volk en bijna geen personeel en het resultaat was denkbaar.

Inmiddels heb ik al een reisgenoot ontmoet en je raad het nooit, Nana, mijn geachte collega. We eten na de douane samen een broodje en gaan rustig richting de gate, E18.

Hier tref ik de volgende, voor mij bekende, reisgenoot. Corry, ontmoet 5 jaar geleden op mijn eerdere reis naar Zuid-Afrika.

We boarden en gaan 17 minuten te laat weg. We vliegen met een Boeing 777-200. Ik heb geluk, de stoel naast mij blijft vrij ofwel lekker ruim zitten.






We vliegen op zo'n 35000 Ft en zo'n 500 knopen (880 km) per uur. Na tijdens de vlucht enkele stukken met wat turbulentie te hebben doorstaan komen we om 20.45 uur aan op O.R. Tambo, de luchthaven van Johannesburg, een half uur vroeger dan gepland en 9017 km verder. Een wandeling volgt en ook hier weer een ellenlange rij bij de douane. De koffer ophalen en op naar de uitgang waar Louis, onze reisleider, al klaar stond.



We lopen naar de bus die ons in een kwartiertje naar het Birchwood hotel brengt. We komen aan en krijgen wat te drinken. Louis deelt de sleutels uit en geeft de eerste instructies voor morgen. Daarna gaat de communicatie niet helemaal op rolletjes maar uiteindelijk sta ik bij mijn kamer, 318, maar doet de sleutel het niet. Grrr...ben moe en wil naar bed.

Vrijdag 20 oktober: 

Van Johannesburg naar Ohrigstad  24° / 32°

Na een korte nacht, sliep pas laat, was ik alweer voor de wekker wakker.

Vandaag staat het ontbijt om 07.30 uur gepland. Louis heeft aangegeven om na het ontbijt eerst een informatie uurtje te houden. We doen een voorstelrondje en hij vertelt het een en ander over de komende dagen en waar we verder allemaal op moeten letten.

Ook geeft hij aan dat het bezoek aan Pretoria van vandaag verschoven wordt naar de laatste dag om alles minder gehaast te maken.

Uiteindelijk vertrekken we om 09.30 uur en gaan via een mooie route van 162 km richting Witbank voor de lunch. We stoppen bij een ultracity, dat is een tankstation annex supermarktje, diverse eetgelegenheden, een souvenirshop en in dit geval ook een klein private nature reserve. Hier lopen struisvogels, onyx, witte neushoorns, zebra's, buffels en nog een paar andere beesten rond. We eten wat en slaan nog wat in voor onderweg. Anderen maken ook nog gebruik van de gelegenheid om geld te pinnen.

We rijden om 13.00 uur weer verder en gaan de grote weg af en gaan 104 km door op een weg vol gaten. Bij Lydensburg maken we een korte sanitaire stop / koffiebreak. We zien nog een mooie paarse Jacaranda en zien ook hoe er fruit langs de weg wordt verkocht. Nog 59 km te gaan voordat we bij de Hannah Lodge aankomen.


De weg gaat over van asfalt op een soort gravel en vol met hobbels en kuilen. We komen hier in prachtige huisjes (2 onder 1 kap) voor twee nachten met een schitterend uitzicht terecht. Ik heb huisje nr. 18.

Ik ga nog even op mijn balkonnetje zitten en schiet nog een paar mooie foto's. Ik kleed me vervolgens om en ga richting de receptie. Aangekomen schuif ik bij een groepje aan en we drinken nog wat alvorens we ons tegoed doen aan een buffet.

We gaan na het diner terug naar ons huisje en horen alle geluiden van de wildernis.

Na alles klaargemaakt te hebben voor morgen sluit ik mijn luiken voor vandaag.

Zaterdag 21 oktober: 

Panorama Route  30° / 36°

Vandaag een lange dag. We worden gewekt door allerlei dierengeluiden en staan al vroeg op. Om 07.00 uur ontbijt en 07.45 uur vertrekken we.

Als eerste gaan we naar God's Window. We hebben niet het hele heldere zicht maar wel een mooi vergezicht. Het was al behoorlijk warm, zo'n 32 graden. God’s Window is ingedeeld in 3 niveaus. Bij de eerste ben ik gestopt en samen met Corry blijf ik hier en gaan rustig terug richting het souvenirmarktje.

Nadat we hier zijn uitgekeken wachten we tot de groep ook weer terug is en rijden we door naar de Lisbon Waterfall. Louis had dit voorgedaan als de hoogste waterval in de regio maar eerlijk gezegd vond ik dat nogal tegenvallen. Hij is in totaal 94 meter hoog. Een klein souvenirmarktje mocht ook hier niet ontbreken.

Het is eigenlijk nog wat vroeg maar toch rijden we daarna naar ons lunch adres, The Chubby Pig. Een klein etablissement achteraf gelegen aan de Treur-rivier. Een familierestaurant en lekker op een beschutte plek op het terras gegeten.

Na de lunch rijden we naar Bourke’s Luck Potholes. De temperatuur was nog wat gestegen en er zou een wandeling zijn zonder schaduwplekken en ook nog eens met een flink hoogteverschil. Die heb ik maar langs me heen laten gaan. Ik loop even over het bijgelegen marktje en zoek een schaduwplekje op. Iedereen kwam redelijk verhit terug en wilde graag door naar het volgende punt. Een beetje verkoeling in de bus was helaas niet meer mogelijk daar de airco het had begeven.

De Drie Rondavels is het laatste punt van bezichtiging. Een foto stop van een klein half uur was genoeg. We genieten van het uitzicht en rijden daarna terug naar Hoedspruit om wat op te halen en toen door naar de lodge.

Conclusie na deze dag is dat het aantal kilometers in het reisprogramma niet klopt. 480 km moet zijn ongeveer 160 km. Door de staat van de wegen kan het wel zo zijn dat je er lang over doet om van A naar B te komen.


Inmiddels waait er een lekker verkoelend windje. We eten weer om 19.00 uur en gaan bijtijds naar bed. Morgen gaat de wekker om 04.30 uur.

Zondag 22 oktober: 

Safari, Panorama Route en weer Safari  20° / 37°

Vandaag vroeg op. Dat wil zeggen 04.30 uur. We hebben vandaag eerst nog een gamedrive bij onze lodge in Ohrigstad. We vertrekken om 05.30 uur en gaan twee uurtjes door het Nature Reserve heen. We rijden in een safaritruck door het park. We zien enkele dieren en een mooie zonsopgang. Bij terugkomst wacht het ontbijt voordat we richting het Kruger National Park gaan.

Om 09.00 uur vertrekken we. We rijden nog een groot deel van de Panorama Route en stoppen in Graskop voor de sanitair stop / koffiebreak. We drinken een bakkie bij Harrie´s Pancakes en kijken daarna nog even bij de souvenirwinkel ernaast. Het is een dorpje wat van de toeristen afhankelijk is want het is één en al souvenirwinkeltjes. Ook heb je nog van die straatverkopers die hun waar aan de man proberen te brengen.

Na een drie kwartier rijden we door naar Hazyview. Al rijdend zitten we ineens compleet in de wolken. Het is vandaag ook een stuk koeler. We krijgen twee uurtjes om een beetje te shoppen en te lunchen bij Perry´s Bridge Trading Post. We lopen eerst op ons gemak langs wat kunstwinkeltjes alvorens we op één van de terrassen een plekje zoeken. We eten wat kleins want echt trek heb ik nog niet.

Weer in de bus krijgen we te horen dat ze de airco tijdelijk hebben weten te repareren. Ze gaan proberen om een onderdeel te krijgen en een monteur die dat in de komende dagen erin gaat zetten.

Met nog drie kwartier te gaan op naar het Kruger National Park. Louis heeft aangegeven dat het onze accommodatie erg druk is en dat alles vol is. De temperatuur is inmiddels toch behoorlijk opgelopen. We arriveren en checken in (tent 14) en moeten opschieten want om 16.30 uur staat er nog een gamedrive op het programma. 

Onze gids ´scheurt´ door het park en we worden flink door elkaar geschud. Bovendien is het ook best fris als de zon weg is en er een frisse wind waait en de extra trui heb ik ook daadwerkelijk nodig. We stoppen nog even en krijgen wat te drinken.

Na de gamedrive hebben we nog ons diner. We arriveren als laatste groep en het is druk bij het buffet. Het wemelt er ook van de muggen merk ik, maar goed dat ik de deet flink had opgespoten. Na het eten gaan we terug richting onze tent want morgen wederom om 04.30 uur op.

Maandag 23 oktober: 

Safari in het Kruger National Park  27° / 39°

Vandaag de Safari in het Kruger National Park. De wekker staat op 04.30 uur, vervolgens om 05.30 uur ontbijt en 06.00 uur vertrek. We krijgen een lunchpakket mee voor onderweg. En ik mag wel zeggen dat was best uitgebreid. 

Met 10 man per jeep gaan we op weg. We rijden naar de Numbi gate en gaan het park in. Al snel zien we de eerste dieren. Meerdere impala's, zebra's en kudu's trekken voorbij. Later komen ook nog wat olifanten, giraffen, hyena's en neushoorns voorbij. Verder zien we bij de waterplaats ook enkele nijlpaarden. Ook diversen vogels passeren de revue.

We maken de koffiestop bij het restcamp Tindlovu Boskombuis en ik wissel van jeep. Ik heb dan wat meer ruimte voor mijn benen. Op weg naar Skukuza, onze plaats om te lunchen, zien we weer verschillende dieren. Ik spot er nog een paar kleine hagedis achtigen en een paar vogels. Ook in de middag trekken nog vele dieren aan ons voorbij.

Jammer vind ik het wel dat er zoveel jeeps en gewone auto's bij elkaar komen op dezelfde plaatsen wat maakt dat de beesten vaak of al weg zijn of toch niet echt goed te zien zijn.




Na terugkomst op het park hebben we een uurtje alvorens we naar het diner gaan. We nemen een douche om het zand af te spoelen en maken ons klaar. We krijgen een uitgebreid buffet bij een groot kampvuur en onder de sterrenhemel. Aansluitend brengt het personeel nog een beetje zang en dans ten gehore. Dat doen ze met zoveel spontaniteit dat het plezier er vanaf spat. Een leuke afsluiting van de dag.





Dinsdag 24 oktober

Van Kruger National Park naar Eswatini  26° / 37°

Vandaag gaan we door naar Swaziland, tegenwoordig heet het Eswatini. Wekker om 06.00 uur, ontbijt om 07.00 uur en vertrek om 08.00 uur. Heb bij het uitchecken maar even gemeld dat ik geen stroom meer had in de tent. Waarschijnlijk heb ik kortsluiting in de badkamer gemaakt. 🤔

We rijden om het Kruger National Park heen daar het anders te lang zou gaan duren voordat we aan de grens naar Swaziland zijn. We stoppen bij Malelane, hier is een shoppingmall met een gigantisch grote Superspar. We slaan het nodige in en gaan naar de grens. Stempeltje voor het uitreizen was zo gepiept en vervolgens lopend de grens over. Aangekomen bij immigratie Swaziland duurde het wat langer. Maar met alle benodigde stempeltjes op zak zetten we de reis voort.

We rijden over bergpassen en zien hoe anders het land is dan Zuid-Afrika. Veel schoner, dat wil zeggen minder afval in de kant van de weg, maar ook een stuk armer. We krijgen enkele wetenswaardigheden over het land te horen en we stoppen bij Ngwenga Glass in Motshane. Deze fabriek recyclet het oude glas en maakt hier nieuwe producten van. Het heeft een zeer goede naam en exporteert ook over de hele wereld. We hebben de mogelijkheid om op de productieafdeling te kijken maar ik draai me vrijwel direct om daar me dat veel te warm is. Ik loop door de winkel en koop hier een mooi aandenken voor thuis. Aansluitend drinken we nog wat alvorens we verder rijden.



Het laatste deel van de reis naar ons verblijf in Mlilwane Wildlife Reserve is aangebroken. Na een korte rondrit door de hoofdstad Mbabane rijden we naar Mlilwane. We checken in (bijenkorf nr 4 van de Blesbok-kraal) en we zitten midden in de natuur en lekker back to basic. Om binnen te komen moet je echter wel even gebukt lopen.




In de avondschemering komen zelfs de wilde dieren heel dichtbij. In dit geval een kleine Nyala.


Om 18.00 uur worden we verwacht in 'de arena' voor zang en dans van lokale Zoeloedansers. In een kleine drie kwartier worden een aantal dansen met uitleg aan ons getoond.

Aansluitend het diner wat weer in buffetvorm is en we doen een korte nazit. Een echte bar kennen ze niet hier dus we blijven wat langer aan tafel. We lopen weer terug naar onze hutjes en al snel is het stil. Ik besluit nog even wat na te lezen maar weet niet wanneer het licht is uitgegaan daar ik dat niet zelf gedaan heb. Ik werd ’s nachts wakker met het leesvoer nog op m’n buik.😴 Blijkt naderhand dat de stroom er die nacht in het geheel af was bij iedereen.

Woensdag 25 oktober

Vrije Dag  26° / 36°

Voor vandaag heb ik een relaxdag ingepland. De optionele excursies laat ik aan me voorbij gaan. Je kon gaan paardrijden, mountainbiken en een wandeling met gids maken. Ik slaap wat uit na al die dagen van vroeg op. Ontbijt wat later en maak een praatje met een aantal reisgenoten.

Om een uur of 11 maken we een wandeling over het park. Ik spot wat vogeltjes, wilde dieren en een mooie agame. Het zo heerlijk stil en ik geniet van alle geluiden.



Daarna is het lunchtijd. Ik had gisteren nog wat ingeslagen bij de supermarkt en blijf dus lekker bij mijn hutje eten. Na het eten is de rest van de groep nog aan de wandel en besluit ik om even een uurtje te gaan liggen. Genietend van alle vogelgeluiden dommel ik zowaar nog even weg.

Ik wordt weer wakker van de geluiden van mijn reisgenoten en in de middag vermaken we ons met een kaartspel, wat puzzelen of lezen en een gezellig praatje.

Ook pakken we de koffer weer opnieuw in daar die redelijk was ontploft.

We sluiten de dag af met ons diner in buffetvorm en gaan weer op tijd naar bed.

Donderdag 26 oktober

Terug naar Zuid-Afrika  26° / 36°


We gaan weer terug naar Zuid-Afrika. We staan vroeg op en we spotten tijdens het ontbijt nog wat dieren. Na het ontbijt vertrekken we.

We maken een stop bij Swazi Candels in het plaatsje Malkerns. De kaarsen die hier compleet met de hand gemaakt worden in allerlei vormen en kleurstellingen zijn echt mooi en leuk. Er is een mogelijkheid om te zien hoe ze de kaarsen maken. Hier is ook nog een klein marktje en wat andere winkeltjes, we kopen er wat souvenirs en er is gelegenheid voor een kop koffie.


Na een uurtje gaan we vervolgens door richting de grens. We stoppen nog even bij een tankstation zodat we nog wat snacks in kunnen slaan.

De grensprocedure is deze keer bij een zwaarbewaakte overgang in het plaatsje Lavumisa. We halen onze uitreisstempel en wandelen de grens over naar de volgende stempel. Na de grens is het nog maar 80 km maar wel over wegen waar je niet te hard overheen kan. De laatste 10 km is een onverharde weg en uiteraard vol gaten.

Na aankomst in Bayala Founders Lodge checken we in (kamer 6). De huisjes liggen erg leuk gelegen om het hoofdgebouw heen en er lopen al wilde dieren door de mooie tuin. Er staat nog een lunchbuffet voor ons klaar. We krijgen na het eten nog een klein uurtje alvorens we de eerste gamedrive in het Zuka Private Game Reserve hebben. We gaan op weg met 4 jeeps en zien al veel dieren. Als slotstuk zelfs nog een leeuw.


Bayala

Zuka Private 

Game Reserve

Een prachtige zonsondergang valt ons ten deel en na een drankje gaan we terug naar onze lodge.



Na terugkomst bij de lodge hebben we een klein kwartiertje tijd alvorens we vertrekken naar ons Bush Dinner. We rijden naar een open plek in het park wat gezellig is ingericht en de braai staat al aan. We krijgen een soepje als voorgerecht. Het hoofdgerecht kan je zelf halen van de braai en het nagerecht wordt weer uitgeserveerd.




We eten gezellig en worden vermaakt door zang en dans. Afsluitend weer terug naar de lodge per jeep en snel naar bed. Het zal morgen weer vroeg op zijn.

Vrijdag 27 oktober

Safari in tweevoud  23° / 38°

De wekker gaat af, het is 04.45 uur. Om 05.30 uur staat de koffie en thee klaar om aansluitend op safari te gaan.

In alle vroegte zien we veel dieren, zoals giraffen, zebra's, wrattenzwijnen en gnoes die ontwaken en andere die het al bijna weer te warm vinden om iets te doen zoals de leeuwen.

Onze gids doet heel veel moeite om veel dieren te spotten en verteld ook lekker veel weetjes. Er wordt onder andere nog een jagend luipaard gespot.


Bayala

Zuka Private 

Game Reserve

Na terugkomst, onze jeep was een half uur te laat terug omdat we bijna aan de andere kant van het nature reserve zaten en daar veel gezien hebben, staat een lekker ontbijt klaar. Hierna hebben we lekker een paar uur tijd om te relaxen. Ik ga op het terras met mijn reisverslagen en foto’s aan de gang maar krijg het niet geheel voor elkaar. Anderen nemen een duik in het zwembad of liggen in de zon.

We lunchen tussendoor en gaan om 16.00 uur weer met onze gids mee op safari. Er wordt door enkelen een cheeta gezien. En ook hier hebben we nog even een drinkpauze midden in de natuur. Wel zien we in het bijna donker met de zoeklamp nog een uil en een genetkat. Jammer genoeg niet haalbaar om te fotograferen.


Bij terugkomst staat ons diner bijna gereed. We eten gezellig en laten een en ander de revue nog eens passeren. Louis geeft het programma voor de volgende dag weer en dat heet vroeg op en een lange dag, conclusie … op tijd naar bed.

Zaterdag 28 oktober

Op weg naar St. Lucia  28° / 24°

We gaan vandaag Bayala achter ons laten en trekken naar het National Park Isimangaliso. Vertrek vandaag om 07.45 uur en we gaan eerst naar Hluwluwe voor onze laatste gamedrive in het Munyawana Nature Reserve. Tijdens onze rit zien we buiten de wilde dieren veel vogels waaronder gieren, een adelaar en nog een vogel die onze gids zelf pas voor het eerst zag.

We vervolgen onze reis naar St. Lucia. We lunchen er en hebben nog even tijd om rond te kijken. Er ligt een grote souvenirmarkt en er zijn vele eetgelegenheden. Het begint echter te regenen met wat onweer, iets wat wel voorspelt was. Om 15.30 uur gaan we naar de bootsteiger voor de rondvaart over de Wetlands in het Isimangaliso National Park. Ook hier weer vele vogels, een krokodil en meerdere nijlpaarden.

Het blijft intussen regenen en we worden behoorlijk nat op de boot en met een stevig briesje is het gewoon koud.

Na terugkomst rijden we naar ons hotel en checken in, kamer 22 voor mij, en pakken een lekkere warme douche om weer op temperatuur te komen.

Daar het vandaag de finale van het WK rugby is met de Springbokken is het overal al erg druk. Louis heeft ons gewaarschuwd voor veel overmatig drankgebruik van de plaatselijke bevolking met daarnaast ook nog kans op loslopende nijlpaarden in het dorp. We besluiten met een stel op safe te gaan en in het hotel te eten. We verblijven hier maar 1 nacht en anders zit je ook nog eens met die natte zooi want het regent nog steeds behoorlijk. We bestellen à la carte en het eten is erg lekker. Tot slot wordt er nog een vleermuis gespot.

Na het eten waarbij we veel plezier hebben gaan we bijtijds naar bed want morgen hebben we weer een lange reisdag.

Zondag 29 oktober

Reisdag  21° / 7°

We verlaten vandaag St. Lucia en gaan richting de Drakensbergen. We staan vroeg op, 07.00 uur ontbijt en 07.45 uur vertrek. Het weer is nog steeds niet best, de regen gaat gepaard met onweer en de voorspellingen zijn zo mogelijk nog slechter. Daarbij komt nog dat de verwarming in de bus ook de geest geeft.

Al rijdend richting Durban zien we het landschap veranderen. Veel Eucalyptusplantages en andere gewassen vind je hier. Na een uurtje of twee maken we een koffie-/sanitair stop bij Riverhorse. We nemen een lekkere warme chocomelk om een beetje warm te worden. Het is namelijk al de hele ochtend koud en nat.

Het is inmiddels even droog geworden en het zonnetje probeert het wel maar krijgt geen voet aan de grond. We rijden verder zuidwaarts en draaien van de kust af het binnenland in. We stoppen nog bij de Superspar in Greendale en slaan onze lunch in.

Nog een klein stukje en dan bezoeken we het Nelson Mandela Monument in Howick. Het complex heeft een expositieruimte binnen waar je de auto van Mandela nog kan bezichtigen en een heel stuk geschiedenis middels filmfragmenten kan bekijken. Daarnaast is een wandelpad gelegen naar het Monument. Dat staat op de plek waar Mandela is opgepakt voordat hij gevangen werd gezet op Robbeneiland. Het is gelukkig even droog tijdens ons bezoek.



We vervolgen onze weg daarna met nog een tussenstop naar de Drakensbergen. Het regent inmiddels weer en het is behoorlijk kouder. Wij rijden langs de Wagendrift damwal. Deze is gelegen in de Bushman's Rivier in KwaZulu-Natal.

De weg is inmiddels weer overgegaan van asfalt naar gravelachtig en zeer smal. We moeten over kleine, smalle bruggetjes en dat gaat maar net. Hulde aan onze chauffeur JR. We komen aan en checken in. Ik deel het huisje (nr 75) met Jeanette. We hebben allebei een slaapkamer, ik met badkamer en suite en Jeanette met een separate badkamer. We steken de open haard aan om het warm te krijgen. Het hout is echter Eucalyptushout en brand niet echt lang. Bovendien is de ruimte erg hoog en de huisjes zijn niet geïsoleerd.

Het diner is in het centrale gebouw van het park. Een uitgebreid buffet staat weer klaar. Ik heb een plekje dicht bij de open haard gezocht om weer een beetje op te warmen. Na het diner wandelen we al klimmende weer naar ons huisje en zitten nog even alvorens we naar bed gaan.



Maandag 30 oktober

Drakensbergen  5° / 9°

We zijn in de Drakensbergen. Het weer is gisteren drastisch omgeslagen en de korte broeken en de dunne shirtjes kunnen in de koffer blijven. Het regent en het is koud, zo'n 5 graden. In hoger gelegen gebieden heeft het gesneeuwd. Er wordt gesproken dat dit zeldzaam is voor de tijd van het jaar.



Vandaag staat er een wandeling gepland in het Royal Natal National Park. Ik laat hem aan mij voorbij gaan. Ik was gisteren al niet helemaal lekker door de koude omstandigheden dus ik neem wat extra rust. Ik krijg wat foto's naderhand zodat ik kan zien hoe mooi het is. Waarvoor dank. Ik stook de open haard wat op en ga met mijn foto's en reisverslagen aan de gang. Heb eindelijk redelijke wifi.

Wanneer Jeanette terug is gaan we even lunchen in het restaurant. Onbegrijpelijk is het voor mij dat ze daar wel de open haard opstoken maar aan de andere kant met een open deur en jassen aan bedienen. Ik zou zeggen ‘doe eerst die deur eens dicht’, maar wie ben ik.🥴 

De middag besteed ik onder andere aan het volledig ompakken van mijn koffer en handbagage. Morgen gaan we alweer richting Johannesburg en is er weinig tijd meer om alles te herschikken. Bovendien mogen we het vliegtuig ook niet in met veel extra handbagage.

Even breekt het wolkendek open en we zien de sneeuw op de bergtoppen liggen. Het regent nog steeds wanneer we later richting het restaurant gaan voor het diner. Ik zoek een plekje voor de open haard om weer een beetje warm te worden daar wij het in het huisje niet echt warm krijgen. We eten gezellig en gaan gezamenlijk terug naar onze huisjes en bijtijds naar bed.

Dinsdag 31 oktober

Terug naar Johannesburg  5° / 22°

Het laatste stukje van de reis gaat vandaag beginnen. We reizen terug naar Johannesburg. We hebben om 07.30 uur het ontbijt en om 08.30 uur vertrekken we. Helaas, het hagelt bij vertrek en dat houd nog wel even aan.

De eerste koffie-/sanitair stop is bij Harrismith. Een ultracity waar we een warme chocomel drinken om weer een beetje op temperatuur te komen. De hagel is overgegaan in regen. Het is druk op de weg en dat vrolijkt Louis op met wat muziek uit de oude doos (meezingers).

De volgende stop is een snelle sanitair stop. Met nog een klein uur te gaan voor de lunchbreak.

Bij de Heidelberg Mall stoppen we voor de lunch en kunnen we nog wat shoppen. Ik loop met Albertje mee nog even de likeurshop in daar zij nog een fles Amarula, een lokaal drankje wat op Bailey’s lijkt, wilde hebben. We zoeken daarna een plekje om wat te eten. We krijgen ons eten geserveerd met nog 10 minuten te gaan voor vertrek van de bus. Ik ga even op mijn strepen staan en krijgen materiaal om ons eten in mee te nemen. Betalen doe ik maar contant voor ons 4-en want het pinapparaat is te langzaam.





Het laatste stuk door de trafficjam Johannesburg in om naar ons laatste hotel te gaan. We checken rond 15.30 uur in bij het Indaba hotel (kamer 430) en hebben vrij tot 18.30 uur. Zo tegen 17.30 uur wordt ik gehaald om mee te gaan voor een drankje door Jan, Jans en Albertje.

We gaan voor het afscheidsdiner bij Chief's Boma eten. Een restaurant waar alles voor je neus wordt klaargemaakt. Echt zeer uitgebreid en lekker. Er is ook livemuziek aanwezig en er wordt gedanst.

Woensdag 1 november

Johannesburg en Pretoria  20° / 26°

De laatste dag is aangebroken. Vandaag maken we nog een rondtoer door Soweto. We hoeven gelukkig niet super vroeg op en vertrekken om 08.45 uur. Een uitgebreid ontbijt mag natuurlijk niet ontbreken.

We rijden naar Soweto en halen de plaatselijke gids Josephine op. Zij verteld ons heel veel over de totstandkoming van Soweto en hoe het er nu aan toe gaat.

We brengen een bezoek aan de Regina Mundi kerk en krijgen een rondleiding. Aansluitend rijden we naar het Hector Pieterson monument en wandelen we door enkele straten in Soweto.

We sluiten Soweto af en gaan naar Pretoria. We rijden naar het Voortrekker Monument. Voordat we het bezoeken doen we de lunch bij het aangrenzende restaurant.

Na de lunch betreden we de trappen van het monument. Het zijn er een heleboel en besluit halverwege dat het welletjes is. Ook halverwege kan ik al hele mooie foto's maken en neem daar met Corry lekker de tijd voor. Foto's van de binnenkant worden naderhand gedeeld via de groepsapp. Waarvoor dank.

We drinken nog wat op het terrasje van de souvenirshop, ik vind daar ook nog een leuk souvenir, en we genieten van het uitzicht over Pretoria en Johannesburg.

Na het bezoek aan het Voortrekker Monument rijden we Pretoria verder in. We stoppen bij de Union Buildings en lopen wat door het bijgelegen park. Hierin staat onder andere een groot standbeeld van Nelson Mandela. Verder heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Voordat we nu naar het vliegveld rijden maken we nog een rondtoer door de stad. We rijden langs het huis van Nelson Mandela, het Paleis van Justitie en andere belangrijke en mooie gebouwen.






Standbeeld Paul Kruger met het groen/geel van de Springbokken nog aan naar aanleiding van het WK Rugby.


Dit alles was het laatste van deze reis en we rijden naar het vliegveld. We nemen afscheid van J.R. na het uitladen van onze koffers en gaan met Louis naar één van de restaurants waar hij voor ons allen gereserveerd heeft en we kunnen daar rustig en op ons gemak eten en eventueel omkleden.

Rond 20.30 uur is het tijd om te gaan inchecken. We lopen als groep naar de balie en halen onze boardingpassen op. Mijn koffer is toch nog iets zwaarder geworden, 23,6 kg tegen 22,4 kg op de heenweg. Hmmm.....waar zou dat door komen?

We gaan de securitycheck door en vervolgens naar de douane en lopen daarna het shoppinggebied in. We kijken wat rond en kopen nog wat laatste dingetjes. En dan is het wachten geblazen. De vlucht vanuit Amsterdam was vanochtend al te laat vertrokken, had ik gezien op de Schipholapp, maar kwam ook nog eens ruim een half uur te laat aan. Ook is het geen Boeing 777-200 zoals eerder was aangegeven door KLM maar zijn grotere broertje, de Boeing 777-300. Het boarden begon daarom ook te laat en het vertrek is uiteindelijk om 00.25 uur. Ik heb wederom het geluk dat de stoel naast mij vrij blijft. Luxus pur!

Donderdag 2 november

Bye Bye Zuid-Afrika  25° / 10°

Het vertrek gisteravond van Johannesburg was weliswaar 25 minuten vertraagd maar toch hebben we een voorspoedige vlucht. We vliegen op zo’n 36.000 ft en 518 knopen (835 km) per uur. Doordat het toestel niet vol is en ik wederom geen andere passagier naast mij heb dut ik zowaar nog in. Schat dat ik toch een uurtje of 5 geslapen heb. We landen al schommelend op de harde wind om 09.50 uur. Er waren al geluiden in de wandelgangen dat het in Nederland enorm rotweer was. Het blijkt een staartje van een oceaanstorm.

Aangekomen op Schiphol om 10.00 uur aan gate E9 gaan we richting de douane en de bagageband, dit keer nr. 18. Het gaat redelijk vlot en we nemen afscheid van elkander. Er zijn wat nummers uitgewisseld voor contact op een later moment en ieder gaat zijn eigen weg richting huis.

Zelf ga ik eerst naar het Grenswisselkantoor en wissel mijn laatste Rand in voor Euro's. Aansluitend wandel ik naar mijn auto en om 11.15 uur rijd in de parkeergarage uit. De wind is inderdaad behoorlijk en ik moet flink aan mijn stuur trekken. Omstreeks 12.15 uur zet ik weer voet in eigen huis.

Een fantastische reis met veel hoogtepunten zal in herinnering blijven en komt hier ten einde.