Plaats informatie

Zuid Afrika

Addo

Addo is een van de beste plekken in heel Afrika om olifanten te spotten. Dat is niet altijd zo geweest. Al in de negentiende eeuw waren veel olifanten ten prooi gevallen aan ivoorjagers. De resterende dieren gingen nogal eens op zoek naar voedsel bij de plaatselijke boerderijen en richtten daarbij veel schade aan. Daarom kreeg in 1919 een gelouterde jager, majoor P.J. Pretorius, opdracht de gehele olifantenpopulatie af te schieten. Veertien maanden later zat de klus er vrijwel op en hadden 120 olifanten het leven gelaten. Nog geen twintig hadden aan Pretorius’ jachtgeweer weten te ontsnappen.

Curieus genoeg was het Pretorius zelf die vervolgens voorstelde een veilig gebied in te stellen voor het kleine groepje overlevende jumbo’s. Dat was het begin van Addo Elephant National Park. Het kleine gezelschap overgebleven dikhuiden zorgde van tijd tot tijd voor de nodige schade, daarom werd in 1954 een goede omheining  aangelegd. Deze hekken werden gemaakt van treinrails en liftkabels. Nadat het aantal olifanten op een gegeven moment was teruggelopen tot zes en het einde van de kudde onvermijdelijk leek, groeide de populatie in 1968 uit tot 50 dieren. Vandaag de dag lopen er ongeveer 500 olifanten rond in Addo.  Het nationaal park wordt momenteel verder uitgebreid en zal uiteindelijk een van de grootste wildreservaten worden van Zuid Afrika. Daarnaast bevat het als enige park kustgebieden.

Hoewel de olifant het boegbeeld is van Addo, valt er in dit nationale park nog veel meer te zien. De complete Big Five kan je hier spotten, er zijn namelijk neushoorns, buffels, luipaarden en in 2003 zijn er opnieuw leeuwen uitgezet. Verder vind je hier onder meer kudu’s, jakhalzen, hyena’s, cheeta’s, elanden, wrattenzwijnen en struisvogels.

Hermanus

Walvis spotten, ze komen tot enkele meters voor de kust!

Hermanus is gelegen aan Walker Bay, een halfronde inham die tussen juli en november veel walvisvrouwtjes trekt. Voor hen is de beschermende baai een ideale locatie om te kalven. Die dieren komen dikwijls tot vlakbij de kust. Hermanus is beroemd als één van de beste plekken om walvissen te spotten.

Het walvistype dat hier kalft heet de Zuidkaper, in het Engels de Southern Right Whale genoemd. Daarmee werd bedoeld dat dit precies het 'goede' type walvis was, vanwege zijn hoge opbrengst aan traan en walvisbeen. Bovendien bleef het dier drijven nadat het was gedood. Vandaag de dag kent Zuid-Afrika een van de striktste wetgevingen ter wereld waar het de bescherming van walvissen betreft. De Zuidkaper is zwart van kleur en heeft geen rugvin. Kenmerkend voor de soort zijn de aangroeisels op de kop, die voor elk dier anders zijn en waaraan wetenschappers individuele Zuidkapers kunnen herkennen. Op die aangroeisels zitten meestal zeepokken.

Hoe belangrijk de walvissen voor Hermanus zijn, blijkt wel uit het feit dat het dorp een speciale Whale Crier in dienst heeft: een soort dorpsomroeper die laat weten wanneer de dieren binnen gezichtsafstand zijn. Wanneer hij blaast op zijn uit kelp vervaardigde hoorn, is het de hoogste tijd je naar een goed uitzichtpunt te reppen.

In het walvisseizoen is het twaalf kilometer lange kustpad een van de prima plekken om de dieren te spotten. Vanwege zijn ligging, met de oceaan aan de ene zijde en de bergen aan de andere, is het ook de rest van het jaar en aantrekkelijke wandelroute. Andere attracties in Hermanus zijn de oude haven, thans omgevormd tot het Old Harbour Museum, de bric-à-bracwinkeltjes en de markten. Qua eetgelegenheden is het hier ook prima vertoeven.

Kaapstad

Kaapstad is een stad van superlatieven. Het is de mooiste stad van Zuid-Afrika, de hipste, de meest kosmopolitische en meest romantische. Je kan er beter uitgaan dan waar ook, maar tegelijk is er de spectaculaire natuur er om de hoek. Kaapstad is de meest geliefde en drukst bezochte stad van het land.

Kaapstad dankt zijn naam aan Kaap de Goede Hoop, zoals de Portugese ontdekkingsreiziger Bartolomeu Dias de uiterste zuidwestpunt van Afrika noemde. In de zeventiende eeuw stichtte Jan van Riebeeck de Kaapprovincie, die moest dienen als verzamelplaats voor VOC-schepen onderweg naar het Verre Oosten. Hij legde een groentetuin aan, zodat de schepen verse waar konden inslaan. Later kregen de Britten het hier voor het zeggen, totdat Zuid-Afrika in 1910 onafhankelijk werd.

Qua ligging is Kaapstad onverslaanbaar. Het ligt aan de voet van de Tafelberg, een ongeveer 1000 meter hoog blok van gelaagd zandsteen. Er voert een kabelbaan naar het plateau, vanwaar je een schitterend uitzicht heeft. Uiteraard is de berg ook te voet te bedwingen. Er voert een hele reeks wegen naar het plateau en de beklimming duur ongeveer tweeënhalf uur. Regelmatig hangt er een lichte wolkensluier over de Tafelberg, wat de berg een extra fraaie aanblik geeft. Als de tafel echt 'gedekt' is, oftewel als er dikke wolken rond de kop hangen, is de berg gesloten voor bezoekers.

Een van de beroemdste bezienswaardigheden in de omgeving van Kaapstad is Robbeneiland, waar Nelson Mandela bijna twintig jaar gevangen zat. Er worden rondleidingen verzorgd door voormalige (politieke) gevangenen. De tochten zijn razend populair, vooral in december en januari, dus vroeg boeken is verstandig.

Bij Houtbaai is er bovendien nog een grote kolonie zeeleeuwen te bewonderen. Dagelijks gaan er op verschillende tijdstippen bootjes naartoe. Direct in de haven vind je ook een leuke souvenir markt. Voor wie een stukje kwaliteit wil hebben ligt op de hoek van het haventerrein een winkel met allerhande waar. Ook hier kun je goed terecht voor de gebruikelijke souvenirs tegen redelijke prijzen.

Een prima plek voor een picknick zijn de dertien kilometer buiten de stad gelegen Kirstenbosch Botanical Gardens, de grootste botanisch tuin van het land. Via de zogeheten Boomslang, een prachtige lange loopbrug, kunt u 'dwars door' de boomtoppen wandelen en genieten van de schitterende uitzichten op de tuinen en de omliggende bergen. Over tuinen gesproken: ook de oorspronkelijke Company's Gardens, die de VOC van verse groenten voorzagen, zijn te bezoeken. Vandaag de dag zijn het botanische tuinen. 

Bo-Kaap, de islamitische wijk van Kaapstad, is de meest kleurrijke van de hele stad. De bewoners hebben namelijk de gewoonte hun huis elk jaar na de ramadan opnieuw te schilderen, doorgaans in zeer levendige kleuren. Deze moslims zijn nazaten van slaven die de Nederlanders in de zestiende en zeventiende eeuw naar de Kaapkolonie overbrachten. Een handige manier om de Bo-Kaap te verkennen is via een georganiseerde wandeling.

Andere must do's van Kaapstad zijn een bezoek aan Cape Point en het bekijken van de pinguïnkolonie van Boulders Beach. En dan is er uiteraard ook nog de Victoria & Alfred Waterfront, een gigantische mall die naast winkels ook restaurants, bioscopen, markten en een scheepsvaartmuseum huisvest.

Knysna

Knysna is een idyllisch dorp dat aan de Tuinroute is gelegen. Het is er dikwijls druk, behalve op zondag, en het is rijk aan uitstekende restaurants, winkels en galerieën. Oceaanstranden heeft Knysna niet, maar het ligt aan een prachtige lagune met volop watersportmogelijkheden. Deze 17 kilometer lange lagune ligt beschermd tussen twee zandstenen kliffen: de Knysna Heads. Vanaf deze kliffen heb je een pracht uitzicht over de lagune.

In de onmiddellijke nabijheid van Knysna bevindt zich het Knysna Forest, een groot oerbos waar bijzondere boomsoorten voorkomen als de stinkwood, yellowwood, blackwood, ironwood en kaapkastanje. Het is mogelijk mooie hikes te maken door het woud. Op andere plaatsen is het zo dichtbegroeid dat het bijna ondoordringbaar is. Een wandelroute, die niet door het bos maar fraai langs de lagune voert, is de Cradock's Berg and George Peak Trial.

In 1885 werd bij Jubilee Creek goud gevonden, met de onvermijdelijke goldrush als gevolg. Die duurde al met al slechts een jaar of tien, maar de Millwood Gold Mines herinneren nog aan deze periode. In Millwood House is een tentoonstelling over de goudkoorts te bezichtigen. Het is een mooi gebied waar het prima picknicken is. 

Knysna biedt volop mogelijkheden tot actief vermaak, van surfen tot mountainbiken en van golfen tot parasailen en paragliden. Het dorp kent ook een aantal festivals, waaronder Pink Loeri Mardi Gras en het Knysna Oyster Festival. Overigens kan je ook buiten dit festival uitstekend oesters eten in Knysna.

Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma National Park vormt het allermooiste deel van de befaamde Tuinroute. Het ligt tussen Plettenberg Bay en Port Elizabeth, aan kust van de Indische Oceaan en is op sommige plekken niet breder dan anderhalve kilometer. Tsitsikamma is zonder meer spectaculair: grimmige rotsformaties, diepe rivierkloven, schuimende golven en dichtbegroeid bosgebied. Hier komt de natuurliefhebber uitgebreid aan zijn trekken.

Tsitsikamma National Park werd in 1964 opgericht en bestaat uit twee delen: Nature's Valley in het westen en Storms River Mouth in het oosten. Nature Valley biedt een prachtig zandstrand en is de ideale plek voor wie even helemaal tot rust wil komen. Het toerisme is hier nog nauwelijks ontwikkeld. Daarnaast is het een uitstekend wandelgebied. Een van de wandelroutes voert naar Salt River Mouth, een perfecte plek om te zonnen, zwemmen en picknicken. 

Voor diegene die liever iets meer spanning zoeken,  is er de mogelijkheid om vanaf de Bloukrans Bridge te bungeejumpen. Het is vanaf 216 meter en daarmee de hoogste bungeejump ter wereld. Een kleine geruststelling, sinds het bungeejumpen hier in 1990 werd geïntroduceerd is er nooit een ongeluk gebeurd.

Op de grote parkeerplaats bij de Bloukrans Bridge vind je ook een grote markt met allerhande souvenirs en tuinbeelden. Een absolute aanrader!

Het oostelijk deel van Tsitsikamma, Storms River Mouth, toont qua natuurschoon het ruigere gezicht van het nationale park. Ook dit is een ideaal wandelgebied. Het is het begin van de befaamde Otter Trail die in oostelijke richting door oerbos en berglandschap voert en de fraaiste vergezichten biedt. Dit is niet alleen een spectaculaire maar ook een serieuze wandelonderneming: trek vijf dagen uit voor de 41 kilometer lange hike, waarbij maar liefst elf rivieren moeten worden overgestoken.

Wandelen kan ook een tandje minder heftig in Storms River Mouth, namelijk door de Tsitsikamma Trail te volgens. Aanzienlijk relaxter, althans, voor wie geen last heeft van hoogtevrees, is een wandeling over de Storms River Suspension Bridge. Deze hangbrug over de monding van Storms River biedt schitterend uitzicht over de omgeving en met een beetje geluk, de zeehonden beneden.

Oudtshoorn

Oudtshoorn staat al enkele eeuwen bekend als een centrum van de struisvogelfokkerij en nog steeds zijn er vele struisvogelboerderijen. Oudtshoorn is gelegen tussen de bergen van Outiniqua en Swartberg. Het wordt gezien als beginpunt van de bekende Route 62. Net buiten de stad bevinden zich de Cango grotten, een prachtig natuurverschijnsel en waar dagelijks toeren naar worden georganiseerd.

Oudtshoorn is met ongeveer 80.000 inwoners de grootste stad in de Little Karoo, een wat droge regio. Waar het in de zomer erg warm kan worden en door zijn klimaat uitstekend geschikt is voor 'vogelstruissies', oftewel struisvogels. Eind negentiende, begin twintigste eeuw was Oudtshoorn dan ook befaamd om struisvogelboerderijen. 

De struisvogels werden gefokt vanwege hun veren, die veel geld opbrachten op de Europese markt. De veren werden vooral op dameshoeden gedragen. Hoewel de echte boom voorbij is, zijn er nog altijd veel struisvogelboerderijen in Oudtshoorn. De veren worden nu voor minder deftige doeleinden gebruikt, zoals plumeaus. 

Niet ver buiten Oudtshoorn liggen de Cango Caves, een systeem van enorme kalksteengrotten die wel 20 miljoen jaar oud zijn en daarmee de oudste ter wereld. Rondleidingen voeren door de drie grootste grotten. De ware enthousiastelingen kunnen ook een avontuurlijker tour kiezen waarbij je door de nauwste schachten en grotten kruipt. 

Port Elizabeth

Port Elizabeth wordt wel 'The Friendly City' genoemd en dat vertelt iets over het karakter van de stad. Door de aanwezigheid van een drukke haven heeft de stad een functioneel karakter, maar de inwoners hebben een charme die bij bezoekers niet onopgemerkt blijft. In de stad met meer dan 300.000 inwoners is meer dan genoeg te beleven.

Oorspronkelijk was Port Elizabeth een kleine legerpost, opgericht (in 1799) ter bescherming van de eerste Britse kolonisten in dit gebied. De toenmalige gouverneur van de Kaap, Sir Rufane Donkin, noemde de vestiging naar zijn overleden vrouw Elizabeth. Deze groeide uit tot de grootste stad van de oostelijke Kaapprovincie en de derde haven van het land.

Port Elizabeth kent kilometerslang zandstranden, die tot de schoonste en veiligste van het land behoren. King's Beach is dermate mooi dat badgasten de onvermijdelijke sporen van industrie op de achtergrond graag voor lief nemen. In de omgeving van Humewood Beach bevinden zich Bayworld, waarin vier musea en Snake Park zijn gehuisvest.

Andere stranden van Port Elizabeth zijn Hobie Beach en Summerstrand. Bij het laatst genoemde strand bevindt zich The Boardwalk Casino & Entertainment World, waar je een hotel, restaurants, bowlingsbanen, winkels, bioscopen, wellnessfaciliteiten en een uiteraard een casino vindt. Even verderop bevindt zich een golfbaan.

In het centrum van Port Elizabeth bevinden zich een aantal sfeervolle Victoriaanse gebouwen. Naast een ruime keuze aan accommodaties kent het stadshart een prima aanbod aan trendy cafés en restaurants.

Sardinia Bay, ten zuiden van de stad, is niet alleen een mooi en ruig stuk kustlijn, maar vormt ook een plezierig wandelgebied, waar je tevens kunt paardrijden. Iets buiten de stad bevindt zich Kragga Kamma Game Park, een natuurreservaat waar onder meer witte neushoorns, giraffen, zebra's en jachtluipaarden zijn te bewonderen. 

Stellenbosch

Stellenbosch is beroemd om de wijnen. In de omgeving van het stadje liggen ruim twintig wijnboerderijen met grote namen als Blauwklippen, Neethlingshof en Simonsig. De meeste wijnboerderijen liggen landschappelijk prachtig en zijn ook om architectonische redenen zeker het bezoeken waard.

Er is in Stellenbosch meer Kaap-Hollandse architectuur te zien dan waar ook in de regio. De lanen worden door eiken omringd (vandaar de bijnaam: De Eikestad). Het is het beginpunt van de grootste en oudste wijnroutes. Inderdaad, meteen al op het eerste gezicht is Stellenbosch een aantrekkelijk stadje. Het tweede gezicht bevestigt die indruk alleen maar.

Stellenbosch is het op één na oudste stadje van Zuid-Afrika. Het werd in 1679 gesticht door VOC-official Simon van der Stel, gouverneur van Kaap de Goede Hoop, die het gebied van de Eerste Rivier verkende en al doende een aantrekkelijke vallei aantrof. Hij vestigde er een nederzetting die hij naar zichzelf vernoemde Van der Stel se bosch, iets dat hij later nog eens herhaalde bij Simonsberg. De nederzetting groeide snel: twintig jaar later was het een dorp van meer dan duizend woningen.

De populairste activiteit in de regio Stellenbosch is wijnproeven. Er bevinden zich honderden wijnhuizen in de regio. Enthousiastelingen spoeden zich naar Meerlust voor de uitstekende Pinot Noir, naar Overgaauw voor een prima Merlot, naar Kanonkop voor de fijne Pinotage en naar Neethlingshof voor een lekkere droge Riesling. Misschien wel het allermooiste wijngoed is dat van Vergelegen, waar de wijn de smaakpapillen kietelt en de architectuur het netvlies streelt.

Stellenbosch heeft een interessant Village Museum, een pittoreske Lutheraanse kerk en natuurlijk de gezellige Oom Samie se Winkel, waar precies de curiositeiten te koop zijn die je op basis van die naam verwacht. De moeite waard voor jong én oud is het Toy and Miniature Museum met mooi oud speelgoed, maar bijvoorbeeld ook een treinspoor met omliggend landschap dat geheel uit suikerglazuur is vervaardigd. De meeste historische gebouwtjes staan aan Dorp Street. De Kaap-Hollandse architectuur is er soms onderhevig aan Victoriaanse invloeden, wat ze in bouwkundig oogpunt extra interessant maakt.

Het stadje is niet alleen bekend vanwege de wijnen, maar ook vanwege de hoog aangeschreven universiteit die er is gevestigd. Deze was decennialang de alma mater van de Afrikaanse elite. Menig minister en staatspresident heeft hier zijn opleiding genoten. De ongeveer 17.000 studenten, die in Zuid-Afrika bekend staan als die Maties, zorgen voor een levendige sfeer in Stellenbosch.