Praktische 

informatie

Informatie over b.v. elektra, reispapieren, tijdsverschil, geld, vaccinaties, enz. 

Accommodatie

Costa Rica is geen land met een perfecte infrastructuur en super-de-luxe hotels, hoewel de eerste luxe internationale ketenhotels aan de westkust al verschijnen.

De hotels, die wij hebben gehad tijdens deze rondreis, zijn goede middenklasse hotels.         

De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer met douche en toilet en beschikken over een ventilator en de wat luxere hotels / lodges zelfs over airconditioning.

Sommige hotels hebben een zwembad, maar overbodige luxe moet u echt vergeten!

Wel is het zo, dat alle hotels karakteristiek zijn voor de omgeving. U moet denken aan een lodge midden in de natuur helemaal opgetrokken uit hout en uw hotel in de grote plaatsen zoals u ze verwacht maar met de luxe die gerelateerd kan worden aan de maatstaven van het land. 

Elektriciteit

De elektriciteit bedraagt 110 Volt en de stopcontacten zijn Amerikaans.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen, maar daar is hier naast een zgn. “wereldstekker” ook nog een adapter voor nodig, als u gebruik wilt maken van bijv. een haardroger. Het komt met regelmaat voor dat de elektriciteit uitvalt en ook het meenemen van een zaklantaarn is daarom te adviseren!

Er zijn overigens in alle accommodaties die wij bezocht hebben voldoende punten waar u uw apparaten kunt opladen. Ook zonder wereldstekker is dit mogelijk echter het gaat 50% langzamer.

Gebruikt u batterijen, neem zo mogelijk oplaadbare mee. Niet-oplaadbare batterijen zijn binnen de kortste keren leeg en de kwaliteit die daar verkrijgbaar is, zijn van slechte kwaliteit. 

Eten en drinken

U kunt in Costa Rica voor weinig geld uitstekend eten. Vooral vlees, vis, salades en lokale specialiteiten zijn van prima kwaliteit. Specialiteiten zijn ceviche (heerlijke vissalade in limoensap), Caldo (maaltijdsoep), frijoles (bruine bonen), Tortilla's, avocado salades, barbecuegerechten en uitstekende steaks.

De Comida Tipica (dagelijkse keuken) wordt gekenmerkt door gerechten als rijst, zwarte bonen, bakbananen, zoete aardappelen en maïs, waarbij veel gebruikt wordt gemaakt van kip en vlees en men een overvloed aan groenten en allerlei tropische vruchten kent. Olla de Carne (een vleessoep met veel groenten) en Sopa Negra (een zwarte bonen soep met groenten en een hardgekookt ei) zijn typisch Costaricaanse gerechten, die overal geserveerd worden. Probeert u ook eens de tortilla’s en gevulde salade met palmharten.

Over het algemeen zijn de gerechten prettig gekruid en niet zo pittig als in de omringende landen.

Pipas zijn minikokosnoten, die overal langs de kant van de weg worden verkocht en een prima dorstlesser zijn. In de refrescos (frisdranken) worden veel verse vruchtensappen verwerkt, evenals in de batidos (milkshakes). De bekendste biermerken zijn Bavaria, Tropical en Imperial. Bekende cocktails zijn Piña Colada en uiteraard de Cuba Libre.

Indicatie van prijzen voor maaltijden:

Ontbijt:

ongeveer € 6, lunch/diner: ongeveer € 10, afhankelijk van hoeveelheid en luxe.

Deze prijzen zijn gerekend per persoon. 

In de restaurants zijn uitstekende wijnen verkrijgbaar (Chileens en Amerikaans) voor circa € 10 à € 20 per fles. 

Excursies en prijzen (maart 2009)


Extra informatie

Hoe groet je elkaar in Costa Rica? Waar en wanneer kun je er het beste gifkikkers zien? Heeft het zin om je mobiele telefoon mee te nemen op reis? Antwoorden op deze en nog veel meer vragen vind je op costaricavirtualguide, de meest actuele en betrouwbare site voor mensen die zich voorbereiden op reis naar dit prachtige land.

Fotograferen

Costa Rica is zo'n mooi land waar je naar hartenlust zult fotograferen. Neem daarvoor voldoende schijfruimte mee vanuit Nederland. Mijn ervaring is dat ik voldoende had aan 3 geheugenkaartjes van 2 Gb, ± 900 foto's en nog enkele korte filmpjes.

Over het gebruik van batterijen, lees even onder het kopje Elektriciteit

Geld en Valuta

De munteenheid in Costa Rica is de Colon. De munt is echter zeer onderheving aan verandering. Raadzaam is wel om een dusdanig grote portomonee mee te nemen daar je voor ongeveer € 100 een behoorlijke stapel papier ontvangt. Ook met Amerikaanse Dollars kunt u goed terecht, maar dan betaalt u in verhouding meestal teveel!

De munteenheid in Nicaragua is de Nicaraguaanse Cordoba, welke bestaat uit 100 centavos.

Ook kan er betaald worden met Amerikaanse dollars.

De munteenheid in Panama is de Balboa. Deze munt is verdeeld in munten van 1, 5, 10, 25 en 50 Centisimos en biljetten van 5, 10, 25, 50 en 100. De waarde van de balboa is (1 op 1) gekoppeld aan die van de Amerikaanse dollar. Wisselgeld, en dan vooral het muntgeld, lijkt op de Amerikaanse dollar echter zijn Panamees.

Contant geld 

Voor deze reis adviseren wij om Amerikaanse Dollars in contanten mee te nemen (ongeveer 200 USD) en ter plekke geld op te nemen met uw pinpas (wereldpas). Euro's zijn minder algemeen geaccepteerd en de geldende koers is vaak laag. Vaak worden ook contante Dollars geaccepteerd als betaalmiddel, zo kunt u de excursies in Costa Rica in US Dollars betalen maar uiteraard ook in Colones. Het is wel raadzaam om contanten, in kleine coupures, mee te nemen. Dit omdat niet alle banken of hotels altijd voldoende Colones beschikbaar hebben om te wisselen.

Reken hier uw bedragen om: Currency Converter

Bankpassen en creditcards

Pinnen kan in Costa Rica op veel plaatsen en is de meest gangbare manier om over geld te beschikken. Let u er echter wel op dat veel pinautomaten na 22.00 uur geen geld meer afgeven. Dit om diefstal te voorkomen. Met creditcards kunt u ook bijna overal terecht, in restaurants, winkels en hotels (met uitzondering van de accommodatie in Rincon de la Vieja). Hierbij is VISA de meeste geaccepteerde kaart.

Vergeet uw pincode voor uw creditcard niet, anders komt u nog niet verder!

Wij hebben eigenlijk alle hotelrekeningen contant voldaan, ook voor de veiligheid.

Bankpasjes zijn alleen gebruikt om mee te pinnen en de creditcard hebben wij de hele reis niet gebruikt.

Kleding en schoeisel 

Neem luchtige katoenen kleding mee wat snel droogt. Door het klamme klimaat voelt alles vochtig aan en weegt je koffer aan het eind van de reis al gauw 2 kilo meer. Houd hier ook rekening mee.

Wandelschoenen zijn beslist niet nodig. Deze zijn te zwaar en te warm. Neem lichte (sport-)schoenen mee waar wel enigszins profiel onder zit. Verder een paar lekkere slippers of sandalen (Teva's).

Ook een poncho voor de regen is erg handig. Ben je niet direct heel nat en is makkelijk mee te nemen. Een kleine opvouwbare paraplu kan ook verdraaid handig zijn.

Koffers en / of tassen

Neem voor de gehele reis zo mogelijk een harde koffer mee. Wanneer je een verlenging hebt in Tortuguero en je ook naar Panama gaat heb je een weekendtas nodig. Dit in verband met het vervoer per longtailboot. De grote koffer blijft dan achter in het hotel in respectievelijk San José of Puerto Viejo.

Voor overdag is een rugzakje voldoende.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor de reizen wordt er door de touroperators vanuit gegaan dat reizigers over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.

Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en dat je vaak nog met je koffer een eind moet lopen over niet altijd goed geplaveide wegen.

Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden.

Paspoort en Visum

Een paspoort moet na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Naast uw paspoort is er geen visum nodig wanneer u in Nederland woont. Heeft u een ander woonland dan dient u mogelijk wel een visum te hebben.

LET OP: dit is mogelijk ook van toepassing wanneer u met een tussenlanding naar Costa Rica gaat. Zoek dit van te voren uit om ellende te voorkomen.

Naast uw paspoort is er voor de Verenigde Staten van Amerika een zogenoemde ESTA-verklaring nodig. Vraag deze tijdig aan, anders komt u Amerika NIET in. Vul deze ook juist in om boetes te voorkomen. Nadere informatie vind u op de website van ESTA.

Souvenirs

Met uitzondering van San José zult u tijdens uw rondreis geen of nauwelijks souvenirwinkeltjes vinden. Op de plaatselijke mercado’s vindt u allerlei soorten tropisch fruit en andere levensbehoeften.

In de wat grotere plaatsen aan de kust vindt u winkeltjes met verschillende houtsnijwerken, T-shirts met opdruk, kleurrijke kleden uit Guatemala, replica’s van kikkertjes en de typische hangmatten (het witte dorpje Catarina op de excursie in Nicaragua). Probeer af te dingen, ze proberen de toerist een te hoge prijs te laten betalen.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de douane. 

Telefoon, internet en post

Internet is in de meeste accommodatie niet aanwezig. Echter, er zijn voldoende kleine internetcafés waar u het contact met het thuisfront kunt onderhouden.

Mobiel telefoneren is tegenwoordig op steeds meer plaatsen mogelijk. Het bereik is alleen niet overal goed. Midden in de jungle heeft u vaak helemaal geen bereik.

Informeer voordat u naar Costa Rica reist bij uw provider naar de kosten.

Veel aanzicht kaarten zijn er niet verkrijgbaar op de plekken waar u komt. Alleen in de grote plaatsen kunt u hiervoor terecht. Wanneer u een kaart verstuurd komt deze naar alle waarschijnlijkheid pas aan nadat u al weer thuis bent.

Tijdsverschil

In Costa Rica is het tijdens onze wintertijd zeven uur vroeger dan in Nederland en tijdens de zomertijd is het verschil acht uur vroeger. Voor Nicaragua geldt hetzelfde tijdsverschil. Voor Panama geldt dat het gehele jaar door zes uur vroeger is dan in Nederland. 

Tips en fooien

Het geven van fooien is gebruikelijk in Costa Rica, omdat er geen bedieningsgeld berekend wordt. In restaurants wordt over het algemeen een fooi van 15% van de rekening gegeven.

Voor de kamermeisjes en de mensen die helpen bij de koffers van en naar de kamers te brengen geeft de reisleider in één keer een fooi. Deze komt uit de gezamenlijke fooienpot die aan het begin van de reis wordt samengesteld.

Vaccinaties

DTP en Hepatites A wordt aanbevolen maar zijn niet verplicht. Verder kunt in oostelijk Costa Rica nog sporadisch een malariamug tegenkomen. Met het gebruik van DEET kunt u een fijne vakantie hebben.

Overige noodzakelijke medicatie in voldoende mate meenemen uit Nederland. Denkt u daarbij ook een medicatielijst in het Engels. U kunt deze bij uw apotheek verkrijgen. Ook middelen voor diarree kunnen handig zijn. Wij zijn niet gewend aan het eten van dagelijks ananas en meloen. Het is hier standaard bij ieder ontbijt, lunch en diner. En ..., ooh .. zo lekker!

Vervoer

U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Uw bagage wordt over het algemeen op het dak van de bus vervoerd. Nat kan het niet worden want er gaat een dekzeil overheen.

Tijdens deze rondreis hebben wij een “tussenmaat” bus voor 20 personen gehad, omdat de wegen in Costa Rica niet geschikt zijn voor grote touringcars. De wegen rond San José zijn redelijk, maar het verkeer is zeer chaotisch.

De wegen in het binnenland en in de nationale parken zijn soms ronduit slecht en zitten vol met gaten en kuilen.

Vlucht

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar Costa Rica te vliegen.

Wij zijn met Martinair naar Maimi en vervolgens met American Airlines door naar San José gevlogen . Op dit moment (info juli 2011) biedt FOX reizen naar Costa Rica aan met de volgende luchtvaartmaatschappijen: Continental Airlines *(via de Verenigde Staten) en Iberia (via Spanje). De gemiddelde reisduur met Continental Airlines naar San José bedraagt circa 18 tot 19 uur. De gemiddelde reisduur met Iberia naar San José bedraagt circa 15 tot 17 uur.

Reist u via de Verenigde Staten en wilt u uw bagage op slot doen? Gebruik dan een slot dat door de Amerikaanse overheid (Transportation Security Administration of TSA) eenvoudig herkend en geopend kan worden. Sloten, die niet herkend worden, mogen tijdens de controle door TSA in de VS opengebroken worden.

Zakgeld

Wanneer je een rondreis naar Costa Rica met FOX hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het wat makkelijker voor je te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor groepsrondreizen en single groepsreizen dien je rekening te houden met € 66,- per persoon zakgeld per dag.

Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten (inclusief ESTA) en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Alle optionele excursies kun je ter plaatse bij je reisleider boeken.


Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.