Land

informatie

Costa Rica

Bevolking

Costa Rica telt ruim 4 miljoen inwoners, waarvan zo’n 2 miljoen in de centrale vallei wonen. De bevolkingsgroei bedraagt 2,8% per jaar. Blanken en mestiezen (van gemengde Indiaanse en blanke afkomst) vormen veruit de grootste bevolkingsgroep, ruim 95%. Aan de Caribische kust wonen voornamelijk de van oorsprong Caribische bevolking. In de reservaten wonen nog zo’n 5000 Indianen, waarvan de Bribri’s, de Boruca’s en de Chortega’s nog het meest van hun culturele identiteit hebben behouden. De Chinezen vormen een grote minderheid, hetgeen u zult merken aan de hoeveelheid Chinese restaurants. Deze zijn er nauwelijks. De Chinezen runnen hier veelal supermarkten.

De vredelievende bevolking heeft zichzelf de koosnaam Ticos of Ticas (voor vrouwen) gegeven, die mede wordt bepaald door de flegmatieke levenshouding in een land van rust, vrede en ‘dolce far niente’. Anders dan in Nederland komt het woord ‘haasten’ of ‘snel’ hier niet voor en kan het dus voorkomen dat u in bijvoorbeeld restaurants langer moet wachten dan u wellicht gewend bent.

Costaricanen zijn trotse mensen en op het moment dat u boos en geïrriteerd doet, loopt de Costaricaan schouderophalend weg en laat u eenvoudigweg staan.

De officiële taal van Costa Rica is Spaans, maar met Engels kunt u op de meeste plaatsen redelijk uit de voeten. Rond Puerto Limón wordt een Engels dialect gesproken. De Bribri-Indianen uit het Talamanca gebergte spreken naast Spaans, ook Bribri. In de betere hotels en in San José kunt u over het algemeen redelijk terecht met Engels.

Cultuur

Op het gebied van cultuur heeft Costa Rica weinig tot niets te bieden. Uit de pré-Colombiaanse tijd is een aantal prachtige gouden beeldjes en jade voorwerpen overgebleven, die in de musea te bezichtigen zijn. Architectonisch zijn er in de plaatsen Escazu en Liberia nog straatjes en huizen te vinden waar de Spaanse invloeden terug te vinden zijn. In San José is tussen 1890 en 1897 het Nationaal Theater gebouwd met de opbrengst van het geld dat extra geheven werd op een zak koffie. Nu in de moderne tijd worden in San José muziekuitvoeringen en popconcerten gegeven. In Limón is veel reggae te horen en is de merengue populair.

Ruim 80% van de bevolking is Rooms-Katholiek en dat is onder meer te merken aan de feestdagen.

1 januari : Nieuwjaar

19 maart: Dia de San Jose

11 april: Dia de Juan Santa Maria

1 mei: Dag van de arbeid

29 juni: San Paulo en San Pedro

25 juli: Anexion de Guanasta

2 augustus: Dia de la Virgin de Los Angeles

15 augustus: Maria Hemelvaart

15 september: Onafhankelijkheidsdag

12 oktober: Dia de las Culturas

8 december: Immaculata Cenception

25 december: Navidad

 

Overige festiviteiten en evenementen:

Maart: Orchideeëntentoonstelling In San José

Oktober: carnaval in Limón

December: Grote optocht San José Stierengevechten in Zapote (voorstad San José). Daarnaast worden met regelmaat regionale en plaatselijke feesten georganiseerd. Gedurende de Semana Santa (Pasen) worden er veel processies georganiseerd en ligt het hele land vrijwel stil op Jueves (donderdag) en Viernos Santo (vrijdag).

Flora en Fauna

Men zegt niet voor niets: hier moet de Ark van Noach gestrand zijn! Als er een wereldrecord in flora en fauna zou bestaan, is Costa Rica de absolute winnaar.

Onderzoekers telden 848 vogelsoorten, 237 verschillende zoogdieren, 361 soorten amfibieën en reptielen. In de rivieren en meren zijn 130 vissoorten aangetroffen. Tien procent van alle vlinders op aarde komt in Costa Rica voor.

Verder telt het land zo’n 12.000 verschillende soorten planten en minimaal 1.200 soorten orchideeën. Costa Rica is een combinatie van een dierentuin en een botanische tuin. Zonder afrastering!

Die rijke flora en fauna heeft het land te danken aan de vruchtbare vulkanische bodem en de grote hoogteverschillen in meerdere klimaatzones. Daardoor konden verschillende ecosystemen op een relatief klein oppervlak ontstaan, zoals regenwoud, mangroven, bladverliezend bos, nevelwoud en páramo weiden. Door de jarenlange bescherming hebben veel dieren hun schuwheid verloren, zodat je ze gemakkelijk kunt waarnemen. De kans op het zien van luiaards, neusbeertjes, apen, kolibries, papegaaien, toekans, gieren, grote  leguanen of de felgekleurde gifkikker is groot.

Kakkerlakken zijn in de tropen onvermijdelijke huisdieren, ongeacht de hygiëne. Ze zijn niet prettig maar gelukkig volkomen ongevaarlijk. Onverpakte levensmiddelen, fruit en vuil servies lokken vaak kakkerlakken en andere insecten. Airconditioning wordt geschuwd door deze indringers en het plaatsen van mottenballen zorgt voor een indringende geur en daardoor een effectief middel om ze buiten te houden!

Ook raden wij u aan om een goed anti-muggen middel mee te nemen.

Geografie

Costa Rica ligt in Midden-Amerika tussen Nicaragua en Panama. De oppervlakte is 50.700 m2 en is daarmee iets kleiner dan Nederland en België samen. Aan de oostkust ligt de Caribische Zee en aan de westkust de Pacific. Costa Rica heeft een enorme verscheidenheid aan landschappen. Van het noordwesten naar het zuidoosten loopt een reeks vulkanische bergketens. Veel vulkanen zijn nog actief.

De meest actieve vulkaan is de Arenal in het Cordillera Gebergte. Vanaf de Pan American Highway heeft u bij helder weer een schitterend uitzicht over het vulkaangebied.

San José ligt in de centrale hoogvlakte en ligt op een hoogte van 1170 meter. In dit gebied woont het grootste deel van de bevolking. De Caribische kust wordt gevormd door uitgestrekte laaglanden met moerassen, mangroven en waterwegen. De kust heeft lange zandstranden. De Pacifische kust is heuvelachtig met vele inhammen en rotsen met tussen door kleine zandstrandjes. In totaal telt Costa Rica 1000 kilometer zandstrand, waar u het idee zult hebben Robinson Crusoë te zijn. Het water is turkoois van kleur en samen met de wuivende palmbomen maakt dit het geheel tot een paradijselijk schouwspel.

Aanvankelijk bestond het land voor 80% uit bosgebied, maar grootschalige kap tijdens de laatste vijftig jaar heeft er toe geleid dat nog maar 20% bosgebied is overgebleven, het hoogste ontbossingscijfer ter wereld. De gebieden, waar de bossen nog intact zijn, worden nu min of meer beschermd en vormen de nationale parken van het land.

Met regelmaat, ongeacht de periode van het jaar, komen er aardbevingen voor. Dagelijks komen er aardtrillingen voor die u echter niet zult voelen vanwege hun geringe kracht. Zo’n drie tot zes keer per jaar vinden grotere aardschokken, de terremotos, plaats. In tegenstelling tot de omliggende landen hebben deze de afgelopen 20 jaar, met uitzondering van Limón in het jaar 1991, niet of nauwelijks schade aangericht. De Ticos wijten dit aan de sinds decennia consequent toegepaste en op aardbevingen berekende bouwstijl. In geval zich een aardbeving voordoet is het belangrijk dat u kalm blijft.

Klimaat

Ondanks de ligging in de tropen is het in Costa Rica niet overal en altijd tropisch warm. In de bergen is het overdag meestal aangenaam en 's nachts koelt het behoorlijk af. De gemiddelde temperatuur ligt in het hoogland op 17°C. In het laagland van de beide kuststroken is het wel altijd tropisch heet met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 30°C. De neerslag wisselt sterk van streek tot streek. Er zijn plaatsen waar 9000 mm per jaar valt en plaatsen met 'slechts' 1500 mm per jaar.

Het regenseizoen verschilt enigszins per gebied, maar generaliserend kan worden gesteld dat de meeste neerslag valt van mei tot en met november. December tot en met maart zijn de droogste maanden.

Nicaragua

Bevolking

Nicaragua heeft naar schatting in 2010 bijna 6 miljoen inwoners, en 59% daarvan woont in de steden. Het  geboortecijfer is relatief hoog en 40% van de bevolking is jonger dan 15 jaar.

Nicaragua heeft verscheidene bevolkingsgroepen. Zo bestaat 69 procent van de bevolking uit mestiezen, 14 procent uit blanken, 4 procent uit indianen en 9 procent uit andere, waaronder negroïde, rassen.

Zo’n 85% van de inwoners is rooms-katholiek; de overige 15% is protestants.

De inwoners hebben vaak veel ellende meegemaakt, maar blijven ondanks dat spraakzaam, gastvrij en goedlachs. Een groot deel van de bevolking is niet of slecht opgeleid. Ook het aanbod aan onderwijs is qua niveau over het algemeen niet sterk, vooral doordat het beroepsonderwijs sterk onderontwikkeld is.

Cultuur

De nationale taal in Nicaragua is Spaans.

Als gevolg van de Britse invloed wordt aan de Caribische kust en op de Corn Islands ook Engels gesproken. Wanneer toeristen bereid zijn om te proberen Spaans te spreken, wordt dit door de lokale bevolking zeer gewaardeerd. De Caribische sfeer brengt haar eigen kunsten met zich mee. Zo is de reggae en 'reggaeton' ook in Nicaragua een erg populaire muziekvorm. Verder is men trots op de nationale poëtische traditie. Ruben Dario, een bekende dichter uit de negentiende eeuw heeft in Léon gewoond. Hij stond bekend als de prins van de Spaans-Amerikaanse literatuur.

Flora en Fauna

Nicaragua heeft tal van beschermde gebieden, zoals het regenwoud, de vulkaan en het reservaat. Er zijn gebieden die voor toeristen niet toegankelijk zijn, maar gelukkig zijn er nog genoeg andere natuurgebieden te bezichtigen. Een interessante bezienswaardigheid is het Lago (meer) de Nicaragua, met zijn vierhonderd eilandjes. Dit eilandengebied staat bekend om haar schitterende natuur. Hier leven ook ongewone vissoorten, waaronder de enige zoetwaterhaai ter wereld. Ook komen er veel verschillende soorten vogels voor. Op het grootste eiland Ometepe bevinden zich twee  vulkanen. Ook zijn er schitterende stranden en vele wandelroutes.

Het beschermde regenwoud in het noordoosten van het land bevat een overvloed aan diersoorten waaronder poema's, jaguars, krokodillen, slangen, luiaards, zeekoeien en brul- en slingerapen. Enkele vogelsoorten in dit gebied zijn de kolibrie, de rode ara en de quetzal. De quetzal is de heilige vogel van de oude Maya's. Hij is te herkennen aan zijn zeer lange groene staart dekveren.

Geografie

Met een oppervlakte van 129.494 vierkante kilometer (3,1 x Nederland) is Nicaragua het grootste land van Midden-Amerika. Het deelt zijn grenzen in het noorden met Honduras, in het zuiden met Costa Rica, in het oosten met de Caribische Zee en in het westen met de Stille Zuidzee. De belangrijkste regio’s in Nicaragua zijn het laagland aan de Stille Zuidzee met bijna veertig vulkanen, het centrale bergmassief, dat bijna tot aan de grens met Costa Rica reikt, en de laaglanden aan de Caribische zee, een dunbevolkt gebied met veel tropisch regenwoud.

De hoogste berg is de Pico Mogoton (2107 meter). In het zuidwesten liggen twee grote meren, Lago de Managua en Lago de Nicaragua (148 kilometer lang en 55 kilometer breed), tevens het grootste meer in Midden-Amerika. Het land heeft een bevolkingsdichtheid van 46 inwoners per vierkante kilometer.

Klimaat

Nicaragua kent een tropisch klimaat, waarbij de temperatuur het gehele jaar boven de 25 graden ligt. Het regenseizoen loopt in Nicaragua van mei tot oktober en gemiddeld valt hierin meer dan 700 mm neerslag per jaar. In het westen langs de kust is er een duidelijke scheiding tussen het droge en het natte seizoen. Dit in tegenstelling tot het oosten van het land, waar het door de tropische regenwouden constant vochtig is.

Panama

Bevolking

Panama heeft ongeveer 2,5 miljoen inwoners welke onder zijn te verdelen in drie groepen. Het grootste gedeelte van de bevolking, ongeveer 65%, is een mix van Spaanse en Indiaanse bevolkingsgroepen, de Mestiezen. De overige bevolking bestaat uit Afrikanen, blanken en Indiaanse minderheden.

Cultuur

Het Rooms-katholicisme is het belangrijkste geloof in Panama (85%). Het protestantisme groeit echter ook. Daarnaast is er een tamelijk grote Moslim gemeente en kleinere aantallen Hindoes en Joden. De Indianen hebben hun eigen religieuze praktijken, maar worden ook steeds meer voor het katholicisme gewonnen.

De traditionele volkskunsten in Panama zijn de houtsnijkunst, keramiek, het maken van maskers en textielbewerking. In de laatste categorie moet speciaal de ‘mola’ genoemd worden. Op deze kunstig geborduurde blouses worden dieren, planten en andere figuren afgebeeld. De mola’s worden gemaakt door de Kuna vrouwen, die in de provincie San Blás wonen.

De meest populaire muziek in Panama is de salsa, met de zanger Rubén Blades als de nationale trots. De invloed van de Amerikanen is terug te vinden in de populariteit van jazz, en die van de voormalige inwoners van het Caribische gebied in de calypso. Daarnaast is natuurlijk de moderne westerse muziek ook tot Panama doorgedrongen.

Flora en Fauna   

De flora en fauna van Panama kan ronduit uitbundig worden genoemd. Door de bergketen wordt het land als het ware in tweeën gesplitst en daardoor kenmerkt de regio zich door grote klimaatverschillen. Het westelijke kustgebied heeft door de specifieke regentijd een aparte flora die voornamelijk bestaat uit semi-tropische regenwouden. Hier vindt u nog bijzondere soorten pijlgifkikkers, panters en doodshoofdaapjes. De bergketen heeft weer een geheel eigen vegetatie. De hellingen bestaan voor en groot deel uit regen- en nevelwoud. Hier zijn ook vele kolibrie soorten te zien.

Geografie

Panama kent een oppervlakte die groter is dan die van Costa Rica. Het land wordt in de lengte doorsneden door twee gebergten. De Serrania de Tabasara heeft als hoogste piek een uitgedoofde vulkaan (Baru) met een hoogte van 3475 meter. De Cordillera de San Blas en de Sierra del Darien vormen samen de gebergten van het binnenland.

De regio tussen de twee gebergten bestaat uit vruchtbare heuvels, valleien en vlakten en is dichtbegroeid met bossen. Uit de gebergten ontstaan een groot aantal rivieren die uitmonden in de Stille Oceaan of de Caribische Zee. De belangrijkste rivier die op deze manier ontstaat is de Chagres. Beide kusten van Panama bestaan uit een veelheid aan lagunes, baaien en golven.

De Golf van Panama bevindt zich aan de Pacifische zijde en omvat de Archipielago de las Perlas die bestaat uit meer dan honderd eilanden. De Caribische zijde van Panama is bedekt met tropisch regenwoud, rijk aan tropische bloemen en planten. De Pacifische kant is begroeid met relatief droge gewassen.

Klimaat

Het klimaat in Panama lijkt voor ons op een eeuwigdurende zomer, echter er bestaat wel degelijk een zomertijd en een wintertijd. De zomer in Panama loopt van begin december tot en met april en dit is tevens het droge seizoen, er valt niet of nauwelijks regen. De winter in Panama loopt van eind april tot eind november, dit is het natte of regen seizoen. Echter er valt ook nu niet meer dan 1 bui per dag en deze duurt maximaal een uur. De temperaturen in Panama schommelen rond de 30 graden en ook ’s nachts daalt de temperatuur maar weinig.