Praktische 

informatie

Informatie over b.v. elektra, reispapieren, tijdsverschil, geld, vaccinaties, enz. 

Beste reistijd

Sri Lanka kent een typisch tropisch klimaat, het is er warm en vochtig en de luchtvochtigheid is ongeveer 85%. Bij de kust liggen de temperaturen tegen de 30 graden aan. In het bergachtige binnenland, rond Nuwara Eliya, is het wat koeler. De temperatuur ligt daar rond de 20 graden.

Er is een vrij groot verschil in klimaat tussen het noordoosten en zuidwesten van Sri Lanka. Vanaf oktober tot en met februari heerst in het oosten en het noordoosten de noordoostmoesson, genaamd Maha. In oktober en januari resulteert dit in wisselvallig weer. In november en december kan het zorgen voor flinke neerslag.

In het zuidwesten van Sri Lanka zorgt Yala, de zuidwestmoesson, voor dagelijkse hevige tropische buien van juni tot eind september. Als je erg gesteld bent op het strand, kun je beter de regenperiode vermijden, die in het oosten duurt van april tot en met juli. Ook oktober en november zijn natte maanden. Oktober tot en met maart worden gezien als de beste maanden om het land te bezoeken.

Elektriciteit

Er is een wisselstroom van 220-240 Volt en de stopcontacten zijn 3-polig. Af en toe zijn er stroomstoringen, maar dan springt de generator van het hotel na enige minuten aan.

In de meeste hotels kun je je accu’s en batterijen eenvoudig opladen, maar daar is hier dus een zogenaamde "wereldstekker" voor nodig. Soms zijn deze in bruikleen bij de receptie van je hotel verkrijgbaar. 

Eten en drinken

De Sri Lankaanse keuken is vrij uitgebreid, bekend om de rice and curry’s en het hoofdbestanddeel bestaat vanzelfsprekend uit rijst, aangevuld met diverse bijgerechten van vis, vlees en groenten. Sommige gerechten zijn scherp gekruid, maar de mildere curry’s zijn bijzonder smaakvol. In de hotels staan ook veel westerse gerechten op de kaart en aan de kust wordt veel verse vis of schaal/schelpdieren gegeten, die dagelijks aangevoerd worden van de vele vismarkten, die daar te vinden zijn.

Fruit is er in alle soorten en maten, je zult de meest exotische varianten tegenkomen, maar ananas, banaan, mango en watermeloen zijn toch wel de belangrijkste. Geniet ook van de verse fruitsappen!

Het kraanwater in Sri Lanka is niet voor consumptie geschikt. Je kunt overal flessen mineraalwater kopen en op veel hotelkamers staat een flesje water voor je klaar (al dan niet tegen een toeslag).

De traditionele Ceylon thee wordt veel gedronken, hoewel de Sri Lankaanse bevolking deze het liefst met veel melk en veel suiker drinken. Koffie, matig van kwaliteit, is in de hotels en restaurants ook verkrijgbaar.

Lion’s is het lokale biermerk, dat uit grote flessen geschonken wordt en de traditionele arak is een palmdestillaat.

Tijdens poya-day (volle maan) is het bij bedrijven en daarmee ook bij hotels officieel niet toegestaan om alcoholische dranken te serveren. Dit geldt ook voor een aantal andere feestdagen.

Een lunch kost ongeveer €5,00

Een diner kost tussen de €7,00 en €11,00

Flesje water kost in de bus €0,30, in de winkel/hotel  €0,50- €1,00

Flesje fris kost  €1,00-€1,50

Glas wijn kost ongeveer €3,00

Fotograferen

Je kunt in Sri Lanka naar hartenlust fotograferen: prachtige landschappen, kleurrijke markten, bedrijvige stations en nog veel meer. Wanneer je de lokale bevolking wilt fotograferen is het gepast om van tevoren toestemming te vragen. Het zijn trotse mensen, die er echt voor gaan poseren en de foto graag van je willen hebben, maar soms kost het je een paar rupees. Het fotograferen van vliegvelden en militaire objecten is pertinent niet toegestaan.

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. Aan te raden is om vanaf huis voldoende opslagruimte voor jouw camera mee te nemen, omdat je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

Tip: een kleine meerwegstekker en een meervoudige USB-stekker zijn handig om mee te nemen wanneer je naast je telefoon ook meerdere fotospullen en eventueel een tablet op moet laden. Niet op iedere kamer zijn veel stopcontacten aanwezig. 

Geld en Valuta

De nationale munteenheid van Sri Lanka is de Rupee. Er zijn biljetten van Rs. 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1.000, 2.000 en 5.000. Muntjes zijn er ook, maar die zult u sporadisch tegenkomen. De Rupee mag maar beperkt worden in- of uitgevoerd. U kunt direct bij aankomst in de aankomsthal na de douane en de koffers pinnen. Er staan meerdere pinautomaten. Eventueel overgebleven Rupees kunt u op de luchthaven van Colombo terug wisselen. Bij terugwisselen van meer dan 12.000 Rupees per persoon, dient u een pinbon of reçu te kunnen tonen.

Reken hier uw bedragen om: Currency Converter

Met uw bankpas en creditcard kunt u bijna overal in Sri Lanka eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Maar uw bankpas moet wel geschikt zijn voor gebruik in het buitenland en voor elke transactie betaalt u een klein bedrag aan kosten. Uw Mastercard of Visa Card wordt op de meeste plaatsen, zoals hotels en grote winkels, zonder problemen geaccepteerd, maar daar heeft u nu ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende! Probeert u kleine bedragen het liefst zoveel mogelijk contant te betalen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor de reizen wordt er door de touroperators vanuit gegaan dat reizigers over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.

Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en dat je vaak nog met je koffer een eind moet lopen over niet altijd goed geplaveide wegen.

Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden.

Nuttige adressen

Sri Lanka Tourist Board: (Verkeersbureau)

Allerheiligentor 2-4 D

6000 Frankfurt - Duitsland

Tel: 00 49 69 287734

fax: 00 49 69 288371


Ambassade van Sri Lanka:

Jacob de Graefflaan 2

2517 JM Den Haag

Tel: (070) 365 59 10

Fax: (070) 346 55 96

E-mail: mission@srilankaembassy.nl


Nederlandse Ambassade in Sri Lanka: 

25, Torrington Avenue

Colombo 07

Tel: 0094 11-251 02 00

Fax: 0094 11 250 28 55

E-mail: col@minbuza.nl

Paspoort en Visum

Visum 

De overheid van Sri Lanka heeft bepaald dat alle reizigers die op of na 1 januari 2012 arriveren in Sri Lanka verplicht zijn met een visum te reizen.

Je kunt het visum zelf online verkrijgen via de website www.eta.gov.lk. Op het formulier zijn de vragen gemarkeerd met een * van belang voor je reistoestemming. 

BELANGRIJK: de letter 'O' komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer. Je dient te allen tijde het cijfer '0' te gebruiken.

Op het aanvraagformulier dien je het e-mailadres in te vullen. Je ontvangt namelijk de bevestiging per e-mail. Deze bevestigingsmail dien je tezamen met je paspoort, retourticket en een recent bankafschrift met een voldoende saldo (minimaal USD25 per persoon per dag) bij aankomst in Sri Lanka te kunnen tonen.

De kosten voor dit online visum (double entry) bedragen vanaf 1 januari 2016 USD35 per persoon en het visum is geldig voor 30 dagen*. De aanvraag voor het visum wordt binnen 24 uur afgehandeld en betaling kan alleen online per creditcard (Visa, Mastercard en American Express) worden voldaan. Let op: in verband met de geldigheidsduur van het visum, kunt u het pas 3 maanden voor aankomst aanvragen.

* Indien je langer dan 30 dagen verblijft in Sri Lanka, dan dien je je visum ter plaatse te verlengen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.immigration.gov.lk.

Paspoort

Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.

De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

Advies is dat je paspoort na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je daarvoor aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

Reizen met kinderen

Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.


Geen Nederlandse nationaliteit

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt. De touroperator  aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zo nodig dien je dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt je verder mee:

Geld, bankpas, evt. creditcard (vergeet de pincode, ook van je creditcard, niet!)

en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van je reisverzekering, zeker een kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van je medicijnen) en het telefoonnummer van uw touroperator.

Reisbegeleiding

Indien je een groepsreis hebt geboekt word je op de luchthaven van Colombo welkom geheten door de reisleider van uw touroperator.

Indien je een individuele rondreis of strand vakantie hebt geboekt staat er op de luchthaven een chauffeur voor je klaar welke je naar je hotel brengt. Voor de individuele rondreizen geldt dat de rondreis wordt begeleid door een Engelssprekende privé chauffeur/gids.  Voor iedere touroperator kan dit anders zijn geregeld.

Gedurende het verblijf aan de zuid/zuidwest kust is er een Engels- of Nederlandssprekende host/hostess aanwezig (op afspraak), waarbij je desgewenst extra uitstapjes en excursies in de regio kunt reserveren. Tevens kun je terecht bij onze vertegenwoordiging in Colombo of via de receptie van het hotel.

Souvenirs

Sri Lanka kent, op een aantal winkels in Colombo na, geen grote luxe warenhuizen. In speciaalzaken, op markten en kraampjes langs de weg vind je vele soorten handarbeid. Vooral het beroemde houtsnijwerk, zoals olifantjes, Boeddhabeeldjes en kleurige houten maskers, maar zeker ook patchwork, linnen tafelkleden (Galle), T-shirts en batik.

Een ander leuk souvenir is één van de vele theesoorten in leuke verpakkingen. Sri Lanka is beroemd om zijn thee, maar ook om de edelstenen, zoals de blauwe saffier en de robijn, al dan niet verwerkt in schitterende sieraden. In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier nog vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op lokale markten en stalletjes moet je, zelfs bij het kopen van een ananas, een tros bananen of een olifantje, zeker afdingen en dat is een sport, waar je naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

Telefoon, internet en post

Vanuit je hotelkamer kun je naar Nederland bellen, maar de kosten zijn vaak hoog. Mobiel bellen is duur, maar is bijna overal goed mogelijk. Check, voor vertrek, wel eerst de mogelijkheden en de kosten bij je provider. Reizigers schaffen soms tijdens hun vakantie een lokale prepaid simkaart aan.

Gebruik van internet en Wifi is goed mogelijk in de meeste hotels, maar houd er rekening mee dat de verbindingen soms traag kunnen zijn. In sommige hotels kun je overal gratis gebruik maken van Wifi en soms is dat alleen in de algemene ruimten.

Postzegels koop je op het postkantoor of in de hotels, waar je ook je post afgeeft. Het duurt echter wel enige tijd voordat de aanzichtkaart aankomt, ongeveer 3 weken na versturen.

Tijdsverschil

In de zomermaanden is het in Sri Lanka 3,5 uur later dan in Nederland en in de wintermaanden is het verschil 4,5 uur.

Tips en fooien

Het geven van fooien is heel gebruikelijk in Sri Lanka, ook wanneer je een foto wilt maken. Met een beetje geld op zak kun je een hoop gedaan krijgen. Het is gebruikelijk om een fooi te geven van 10% van de totale rekening. Vaak neemt de reisleider het initiatief om een gezamenlijke fooienpot te maken, zodat je niet ieder moment van de dag naar je portemonnee hoeft te grijpen.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:

Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B en eventueel buiktyfus.

Geen malariapillen nodig, maar wel aandacht hebben voor muggen en insmeren met DEET.

Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan om contact op te nemen met de Reisdokter of je eigen huisarts. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.

Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een kopie van je reisprogramma mee te nemen, zodat men je een advies op maat kan geven.

Let op: de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, het soort reis, gezondheid/conditie en leeftijd van de reiziger bepalen welke evt. anti malariamaatregelen en welke vaccinaties nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw belangrijk zijn.

Om uitdroging, bijv bij diarree, te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere (vaak ook buitenlandse) apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (evt. met suiker drinken) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, jetlag, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Imodium tabletten uitkomst bieden, maar in zo'n geval voorkomt advies van een arts zeker verdere problemen.

Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 

Veiligheid

Sri Lanka is een relatief veilig land. Toch dien je ook hier, net als overal ter wereld, goed te letten op je bagage. Zeker op drukke plekken als winkelstraten en op stations moet je extra op je spullen passen.

Je paspoort, je geld en cheques kun je het beste opbergen in een kluisje in het hotel.

Vervoer

Uw touroperator gebruikt de beste bussen die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Het verkeer in Sri Lanka kan het beste worden vergeleken met een mierenhoop. Auto’s, brommers, fietsen, bussen, tuk tuks en voetgangers bepalen het straatbeeld. Er wordt volgens Engelse traditie links gereden en een claxon is absoluut noodzakelijk! Het is absoluut af te raden om in Sri Lanka zelf een auto te huren en te besturen.

De treinverbindingen in Sri Lanka zijn goed, zwaar gesubsidieerd en daardoor zeer goedkoop. Maar je moet geen haast hebben, het zijn boemeltjes, want het is hier heel gewoon als een trein later komt. Een treinreis voert je, natuurlijk afhankelijk van het gebied, door de mooiste delen van dit prachtige land. Zo zie je delen waar je met de bus niet kunt komen en het is absoluut de moeite waard om eens een ritje met de trein te maken! Je komt dan echt in aanraking met de zeer hartelijke bevolking!

Vlucht

De gemiddelde reisduur naar Colombo bedraagt:

Met Emirates vanaf Düsseldorf ca. 12 uur met overstap in Dubai

Met Emirates vanaf Amsterdam ca. 13 uur met overstap in Dubai

Met Etihad vanaf Düsseldorf ca. 11 uur met overstap in Doha

Met Etihad vanaf Amsterdam ca. 12,5 uur met overstap in Doha

Met KLM vanaf Amsterdam ca. 10 uur

Zakgeld

Wanneer je een rondreis met FOX naar Sri Lanka hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. 

Voor groepsrondreizen en single groepsreizen dien je rekening te houden met € 32,- per persoon zakgeld per dag.

Uitzondering hierop is: - 15-daagse familie groepsreis Sri Lanka: € 20,- per persoon zakgeld per dag

Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten?  Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Alle excursies zijn ter plaatse bij uw reisleider te boeken.


Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.