Plaats

informatie

Costa Rica

San José      

De hoofdstad San José ligt op 1170 meter in de vruchtbare Centrale Vallei, de Meseta Central en wordt omringd door hoge bergen en vulkanen.

San José wordt gekenmerkt door veel drukte, chaotisch verkeer met veel uitlaatgassen en kent nauwelijks bezienswaardigheden of opmerkelijke historische feiten.

De stad is aangelegd in de vorm van een schaakbord, waarbij de Avenida Central en de Calle Central het middelpunt zijn.

Zodra u de stad verlaat wordt u omgegeven door vulkanen met op de hellingen de vele koffieplantages.

Van alle Ticos woont en werkt 70% in deze omgeving.

De afstand stad - luchthaven is 18 kilometer. De toegangswegen zijn breed, gemiddeld 4-baans wegen.

Puerto Viejo

Puerto Viejo de Talamanca is gelegen in de provincie Limón. Het is een paradijs voor strandliefhebbers!

Het vissersdorpje is inmiddels uitgegroeid tot een populaire badplaats en biedt een grote verscheidenheid aan gezellige bars en restaurants. Verder is Puerto Viejo onder surfers beroemd voor de legendarische Salsa Brava golf. Vanuit Puerto Viejo kunt u diverse activiteiten ondernemen, zoals duiken, snorkelen, zeekajakken, mountainbiken en paardrijden.

Cahuita

Het plaatsje Cahuita telt 3500 inwoners en kende tot voor kort slechts één telefoonnummer. Banken zijn er niet en voor het wisselen van een travellercheque wordt men verwezen naar een hotel. De streek Talamanca, rond Cahuita, heeft de laatste twintig jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Tot voor 1975 was Cahuita uitsluitend bereikbaar per kano, vervolgens per busje of te voet over de landweggetjes. Nu jaren later is er een redelijke weg heen en menig vakantieganger heeft Cahuita ontdekt, want het is een oase van rust en het is net of de tijd hier heeft stilgestaan.

Het wordt gekenmerkt door een uitbundige vegetatie van palmen en mangroven, die de zand- en lavastranden omgeven. In het dorp kunt u zich aanmelden voor een boottochtje boven de koralen, maar u kunt natuurlijk ook zelf zwemvliezen aantrekken en uw snorkel opzetten om de duizenden tropische vissen te gaan bekijken!

Aan de zuidkant van het dorp ligt het National Park, waar de meest schitterende vogelexcursies te maken zijn. Het park is 1000 ha groot en wordt o.a. bewoond door brulapen en zeldzame drie-tenige luiaards. De koraalriffen aan de kust vormen de natuurlijke bescherming van het park.

Voor de kust ligt een koraalrif, dat niet meer groeit en na opstuwing door een recente aardbeving gedeeltelijk is afgestorven. Voor een paar dagen ‘Caribisch relaxen’ is het kleine park geschikt. Het bos is door zijn beperkte omvang weinig interessant. Wel komen er hagedissen, vogeltjes, vlinders en brulapen voor.

Sarapiqui

Sarapiqui was vroeger één van de belangrijkste havens van Costa Rica. De stad is gelegen aan de gelijknamige rivier en vanuit hier vaarden veel schepen naar de zee.

Vroeger was het plaatsje meer een doorreisstadje, maar tegenwoordig komen hier steeds meer toeristen. In de nabije omgeving van het plaatsje is ontzettend veel te doen, van mooie wandelingen maken door de dichtbegroeide jungle tot wildwatervaren op de Sarapiqui rivier en het spotten van het dierenleven langs de oevers. Ongeveer de helft van alle vogels die hier voorkomen zijn hier al gespot en daarnaast heeft u een grote kans om krokodillen, luiaards, kikkers en aapjes te spotten.

La Fortuna

La Fortuna de San Carlos (5000 inwoners) ligt, op nog geen 7 km. van de krater, aan de voet van de vulkaan Arenal. De Arenal is een actieve vulkaan, die sinds de laatste zware uitbarsting (29 juli 1968) nog altijd rommelt en kleine erupties teweeg brengt. De Arenal is misschien wel de mooiste en actiefste vulkaan, ter wereld. Hij is kegelvormig en rond de top vaak omgeven door een ring van wolken.

’s Nachts, als er niet te veel bewolking is kunnen kleine, regelmatige, erupties al vanaf grote afstand worden bekeken. Met korte tussen pauzes, van minder dan een uur, spuwt de Arenal vuur en ontstaat een lava regen, die heel indrukwekkend is om te zien.

Rincon de la Vieja                            

Dit park staat bekend om allerlei “kleine” vulkanische verschijnselen, zoals hete gassen, die uit de grond komen en borrelende modderputten, met een doorgaans bijna witte klei, die ook wel als schoonheidsmasker gebruikt kan worden. (na afkoeling) Tevens is er een plaats, waar u wisselbaden kunt nemen van warm, zwavelhoudend water. U zit dan in een klein beekje en gaat vervolgens naar een aparte koelere “tobbe” ernaast, die door stenen van het beekje afgescheiden is.

Rincon heeft ook een echte vulkaan, waar de kleine vulkanische verschijnselen zich aan de voet voordoen. Men kan deze te voet of (gedeeltelijk) te paard beklimmen, maar het laatste stukje gaat over ruw, glibberig, rotsachtig terrein, waar vaak gierende winden waaien en mist verdere beklimming soms onmogelijk maakt. Bij prachtig weer geniet u echter wel van een rokende krater en een prachtig vergezicht.

Qua wild heeft Rincon veel te bieden, omdat het één van de beste plaatsen is om goed slingerapen, evt. gordeldieren, agouti's en miereneters te kunnen bekijken.

De temperatuur is uitgesproken prettig. Beneden (700m) is het meestal zonnig, warm, bij een aangename temperatuur en een beetje wind, boven (1900m) op de vulkaan kan het wat frisser zijn en heeft u soms warme (regen)kleding nodig.

Samara

Samara is een klein, idyllisch dorpje, gelegen aan de Pacifische kust. Samara staat bekend om haar prachtige tropische stranden, welke één van de mooiste zijn in Costa Rica.

Samara is een ideale plaats om heerlijk te relaxen en daarnaast heeft het dorpje ook veel watersportmogelijkheden te bieden. Paardrijden, diepzeevissen, snorkelen, duiken, paragliden zijn een aantal activiteiten die men hier erg goed kan doen.

Het dorpje heeft een aantal kleine en gezellige restaurantjes langs het strand en er heerst een relaxed sfeertje.

Tortuguero Nationaal Park

Het gebied bestaat uit laagland regenwoud en moerasbos, dat op zeeniveau ligt. Aan de kust is het gebied doorsneden met waterwegen en tijdens een boottocht krijgt u een goede indruk van het oerwoud en het dierenleven. Op sommige plaatsen kan er o.l.v. een gids door het bos worden gelopen.

Tortuguero is uitgesproken rijk aan fauna en de kans is zeer groot dat u er apen, gifkikkers, diverse soorten vogels en slangen ziet. In de zomer (tussen juli en september) komen soepschildpadden op het strand van het park eieren afzetten en daarmee is het de belangrijkste nestplaats voor deze dieren in het Caribische gebied. In mei komen ook grote lederschildpadden aan land.

Het weer is heel variabel, waarbij zon en regen elkaar snel opvolgen. De regen is vaak kort en heftig en per jaar valt er ongeveer 5000 mm. In de regenperiode heeft u de meeste kans om de schildpadden te zien. Tijdens de droge periode (tussen januari en april) is de tijd vooral goed voor (water)vogels, omdat veel trekvogels uit de Verenigde Staten hier overwinteren. De gemiddelde jaartemperatuur is 25°C.

Nicaragua

Granada

Granada is een prachtig bewaard gebleven stadje uit het koloniale tijdperk met schitterende gebouwen en authentieke koetstaxi's. Het centrum van Granada is het Parque Central, waaraan ook de okergele kathedraal ligt. Vanaf het Parque Central loopt een door restaurantjes geflankeerde boulevard, de Calzada, richting de waterkant van het Meer van Nicaragua.

Panama

Bocas del Toro

Bocas del Toro is een provincie van Panama, de eilanden zijn hier een onderdeel van. Het dorp, (3000 inwoners) waar wij verblijven, is de hoofdstad van deze provincie, ligt op het eiland Isla Colon, en heeft sinds 1826 dezelfde naam. De inwoners van deze provincie zijn voornamelijk de Guyamies Indianen en de neger bevolking. Columbus kwam, op zijn vierde reis naar de “Nieuwe Wereld”, op 5 oktober 1502 op Isla Colon aan.

De inwoners van Bocas, die leefden van cacaoplantages, vissen en kokosnoten, zijn landeigenaars en ex-slaven van de eilanden San Andres en Providencia, maar ook vele avonturiers maakten hier een stop tijdens de jacht op zeeschildpadden. Toen later ook Jamaicanen kwamen werd het echt een stad.

Toen de bananenteelt kwam, ontstond er meer ontwikkeling en in 1899 kwam er een hoofdkantoor van de United Fruit Company, waarna er redelijk snel veel werkgelegenheid ontstond. Dit trok, o.a. uit de Antillen, veel mensen aan, die in eerste instantie naar Panama kwamen vanwege het werk aan het Panamakanaal. In 1920 ontstonden er in de bananenplantages veel ziektes, wat een grote terugslag veroorzaakte. United Fruit Company haalde het hoofdkantoor weg en dat veroorzaakte weer een leegstroom van Bocas del Toro.

Bocas ligt 32 km vanaf de grens. Er zijn 9 grote eilanden, 59 kleinere eilandjes en vele kleine mangrove eilandjes. Hieronder een kleine beschrijving aan van enkele eilanden.

Isla Colon

Dit is het hoofdeiland. Het heeft een rustiek hoofdstadje, waar we verblijven. Er zijn een aantal restaurants, een supermarkt en wat souvenirswinkels. Daarnaast zijn er bedrijfjes die enkele uitstapjes aanbieden.

Bocas del Drago

Het mooiste strand op het eiland, met snorkelmogelijkheid. De weg (15 km) erheen is in zeer slechte staat, en het kost ongeveer een uur met de auto om er te komen, maar er zijn maar weinig taxi's, die erheen willen. Kosten ± $30. Met de fiets is het ongeveer 2,5 uur en het is een mooie rit dwars over het eiland. Je kunt je ook met boot laten afzetten en dat kost dan maar ongeveer 30 minuten.

Playa Bluff

Dit is een heel mooi strand van 3 km lang, met bijna geel zand. Zeker goed om te wandelen en te zonnen, maar als de stroming te sterk is en er hoge golven zijn, dan is het hier soms te gevaarlijk om te zwemmen. Er zijn mensen, die hier surfen. Het is een mooie route langs de kust, over een slechte weg en het kost u (met de fiets) ongeveer 45 minuten (8km) om er te komen. Onderweg heeft u kans om brulapen gezien. Per taxi kan natuurlijk ook.

La Gruta

Midden op het eiland, halverwege de route naar Bocas del Drago, is een grot met een beeld van de Heilige Maagd. Hier zijn veel vleermuizen te vinden, maar het is zeker niet de moeite om hier speciaal heen te gaan, maar als u toch in de buurt bent is het een bezoekje zeker waard.

Isla Carenero

Een klein eilandje aan de overkant van Isla Colon met mooie strandjes, mangrove bos en een klein dorpje, waar u tussen de huisjes door kunt lopen. Voor ± $ 1 p.p. kunt u naar de overkant. Leuk om te gaan zonnen, zwemmen kan niet echt want het is ondiep water met veel zeegras. Als u rechtsom het eiland afloopt komt u bij een heel mooi eindpunt. Hier zijn ook goede snorkelmogelijkheden.

Isla Solarte / Hospital Point

Op dit eiland had United Fruit Company een ziekenhuis gebouwd, waar de werknemers heen gestuurd werden, die malaria hadden. Het bestond in totaal uit 16 gebouwen en een begraafplaats en werd uiteindelijk het grootste ziekenhuis in de provincie. Toen rond 1920 United wegging van Bocas, haalden zij daar alle spullen weg en liet het verlaten achter. Nu staan er nog wat overgroeide ruïnes. Misschien leuk om even te bezichtigen.

Isla Bastimentos

Eén van de grotere eilanden met een vrij groot dorp.