Praktische informatie

Informatie over b.v. elektra, reispapieren, tijdsverschil, geld, vaccinaties, enz. 

Accommodatie

Wanneer je een rondreis met FOX Vakanties hebt geboekt verblijf je gedurende je rondreis in zorgvuldig geselecteerde hotels die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en de bestemming, rekening houden met de service en kwaliteit die je van FOX mag verwachten.

De unieke ligging, de sfeer, het serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in onze selectie. Daardoor kan het voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer komt het voor dat de reden hiervoor is dat er geen betere hotels aanwezig of beschikbaar zijn.

Je kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche/bad en toilet en veel hotels hebben een zwembad.

Beste reistijd

Zuid-Afrika heeft een prettig klimaat en is het hele jaar geschikt als reisbestemming.

In de Kaap kan het van april t/m oktober wat fris en regenachtig zijn. Van half november t/m februari loopt de temperatuur op tot boven de 30 graden en is het gezellig druk op de stranden van Kaapstad en de Tuinroute. Het klimaat in het oosten en noordoosten wijkt hiervan af.

Van april t/m oktober (de wintermaanden) is het de beste tijd voor een safari. Het is droog en het wild concentreert zich rondom de drinkplaatsen. Vroeg in de ochtend is het nog erg fris, maar zodra de zon boven de horizon uitkomt, loopt de temperatuur op tot boven de 20 graden. In de zomermaanden loopt de temperatuur op tot wel 35 graden en kan er meer neerslag vallen en de regio wordt weelderig groen. In het hoge gras kunnen de dieren zich eenvoudig verstoppen, waardoor het spotten van dieren in deze maanden iets lastiger kan zijn.

Elektriciteit

De elektriciteit bedraagt 220/230 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heb je een specifieke 3-polige verloopstekker nodig die je het beste ter plaatse aan kunt schaffen. De stekkers zijn inmiddels ook in Nederland verkrijgbaar, onder andere bij de ANWB.

Eten en drinken

Het leidingwater is veilig om te drinken, BEHALVE in het Krugerpark, Swaziland en Lesotho.

In Zuid Afrika kan je fantastisch eten en drinken voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Naast de Afrikaanse specialiteiten zoals boerewors, bobotie en heerlijke curry’s, kan je ook genieten van de Franse en Amerikaanse keuken.

Wijnen zijn in Zuid-Afrika relatief goedkoop en goed van kwaliteit. Zuid-Afrika is beroemd om zijn wijnen en een bezoek aan dit land is een prima gelegenheid om deze te proberen.

Zuid-Afrika kent een grote variatie aan restaurants met lokale gerechten. De wereldkeuken is op prima niveau en goed vertegenwoordigd: Thais, Frans, Chinees, Indiaas en Italiaans. De lokale keuken is natuurlijk het avontuurlijkst.

Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals de verschillende exportbieren. Zuid-Afrika kent ook diverse (alcoholische) ciders die zeker het proberen waard zijn, zoals Savannah Dry en Hunters Dry of Gold.

Voor een ontbijt moet je op ca. € 5,- tot € 8,- rekenen

Een lunch komt ongeveer op € 7,- tot  € 15,- uit

Voor een diner ben je klaar voor ca. € 13,- tot € 20,- (alles afhankelijk van jouw bestedingspatroon)

In de hotels is er vaak een buffet voor ontbijt en diner maar ook een à la carte. 

Zuid-Afrika kent niet, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Europa veel voorkomt, allerlei gezellige dorpjes met volop restaurantjes en eetgelegenheden. Wanneer je in Zuid-Afrika de snelwegen verlaat, kom je vaak terecht in de zogenaamde ‘rural’ gebieden waar enkel een shebeen (lokale kroeg) te vinden is. Ondanks dat dit ongetwijfeld een mooie ervaring zou zijn, kiezen wij bij FOX ervoor je hier niet te laten eten vanwege de dubieuze hygiënische omstandigheden.

Hierdoor kan het tijdens onze groepsrondreizen voorkomen dat je luncht bij een zogenaamde ‘Ultracity’. Dit zijn zeer uitgebreide tankstations waar naast een supermarktje met broodjes en andere etenswaren en drinken ook vaak een vestiging van een fast-food keten aanwezig is zoals de Wimpy’s, Steers of Kentucky Fried Chicken. De Ultracities zijn voorzien van zeer schoon sanitair en maaltijden naar Westerse maatstaven. Uiteraard proberen we daar waar mogelijk wel een lekker en schoon restaurant te bezoeken voor de lunch.

Fooien

Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens jouw reis verrichten tientallen personen diensten voor je, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en zal daarom zeer op prijs worden gesteld.

Tijdens onze groepsrondreizen zal de reisleider aan het begin van je rondreis een gezamenlijke fooienpot samenstellen om er voor te zorgen dat je niet de hele dag naar je portemonnee hoeft te grijpen om overal een kleine fooi achter te laten. Alle fooien voor de gehele groep worden hieruit ineens betaald. Je kan op die manier rustig van je vakantie genieten, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als je twijfelt óf en hoeveel fooi ergens gebruikelijk is. De fooien voor de reisleider en de kamermeisjes zijn niet inbegrepen bij de fooienpot. De fooienpot kan altijd in lokale valuta, en meestal ook in Euro's betaald worden.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor jouw camera mee te nemen, omdat je jezelf  over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Hou er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Hou er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

Geld en Valuta

De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand. De Rand is onderverdeeld in 100 centen. Bezoekers mogen per persoon R25000 het land mee in- of uitnemen; voor buitenlandse valuta bestaan geen limieten.

Wij raden het af om bij aankomst op de luchthavens van Johannesburg of Kaapstad geld te pinnen of te wisselen. Wij verzoeken je met klem om voor vertrek naar Zuid-Afrika in Nederland reeds € 100 per persoon te wisselen naar Zuid-Afrikaanse Rand, om de eerste dagen de niet inbegrepen maaltijden en drankjes en fooien te betalen. Na enkele dagen heb je opnieuw de mogelijkheid om een klein bedrag te pinnen. Het wisselen van contant geld is in Zuid-Afrika slechts zeer beperkt mogelijk en raden wij derhalve af.

Reken hier uw bedragen om: Currency Converter

Reist u met een groepsreis? Optionele excursies kan je gedurende de reis aan boord van de bus aan de reisleider betalen per creditcard of contant. Dit is nog niet mogelijk tijdens de 26-daagse rondreis Zuid-Afrika, Namibië, Botswana & Zimbabwe of tijdens de Kampeersafari.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij check-in een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van jouw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Kleding

In de Zuid-Afrikaanse winter, onze zomer en een uitstekende reistijd naar Zuid-Afrika, is het zeer raadzaam om goede warme kleding mee te nemen. Met name in de ochtend en 's avonds kan warme kleding zoals bijv. een warme jas of fleece trui aangenaam zijn. Het meest praktisch is kleding in laagjes zodat je met de temperatuur van de dag kunt ‘meebewegen’. Daarnaast is het ook handig om een kleine zaklantaarn en regenjas mee te nemen.

Er zijn in Zuid-Afrika geen kledingvoorschriften vanuit religieus of cultureel oogpunt. Je kunt dragen waar je je prettig in voelt.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor de reizen wordt er door de touroperators vanuit gegaan dat reizigers over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.

Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en dat je vaak nog met je koffer een eind moet lopen over niet altijd goed geplaveide wegen.

Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen met name voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden.

Nuttige adressen

Zuid Afrikaanse Ambassade

Wassenaarseweg 40

2509 LP Den Haag

Tel: 070 3924501/2/3/4,

Fax:. 070 3458226


Zuid Afrikaanse Verkeersbureau 

Bezoekadres: 

Josef Israëlskade 48 A (Okura Office Centre)

1072 SB Amsterdam 

Tel:  (020) 471 3181

  

Nederlandse Ambassade 

210 Queen Wilhelmina Avenue

New Muckleneuk Pretoria  - Zuid Afrika 

Tel: 012-425 45 00 

 

Belgische Ambassade 

625 Leyds Street Muckleneuk 

0002 Pretoria - Zuid Afrika 

Tel: 012-344 32 01

Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.

De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kan je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zo nodig dien je dit persoonlijk te regelen.


Wat neemt u verder mee:

Fotokopie van jouw paspoort (in geval van verlies of diefstal)

• Telefoonnummer alarmcentrale

• Telefoonnummer van jouw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren

• Kopie van je polis van uw reisverzekering

• Kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen)

• Telefoonnummer en e-mailadres van van uw touroperator

• Geld, bankpas en evt. creditcard

• Vergeet je pincode niet, ook niet van creditcard!


Reizen met minderjarige kinderen

Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben.  

Heb je een toestemmingsformulier nodig? Raadpleeg de informatie van de Rijksoverheid om te kijken wat voor jouw persoonlijke situatie van toepassing is.

Reisbegeleiding

Tijdens jouw groepsrondreis wordt je begeleid door een Nederlandse/Afrikaanssprekende of Engelssprekende reisleider. Je reisleider is vaak geboren en getogen in Zuid-Afrika. Hierdoor krijg je veel informatie over de cultuur en gewoontes van het land. De reisleider verwelkomt je bij aankomst op de luchthaven of in het hotel, en draagt zorg voor het hele organisatorische aspect van je rondreis.

Jouw reisleider gaat de hele reis met je mee en staat klaar om vragen te beantwoorden, de excursies en fooien te regelen en eventuele problemen of klachten op te lossen. De reisleider is je aanspreekpunt tijdens de reis en zal zijn uiterste best doen om jouw vakantie tot een onvergetelijk succes te maken.

Souvenirs

In de grotere plaatsen van Zuid-Afrika kan je net als in Europa grote luxe warenhuizen vinden. In speciaalzaken, op markten en kraampjes langs de weg kom je allerhande soorten handarbeid tegen. Je ziet vele soorten houtsnijwerk, stenen beelden en kleurige houten maskers.

In de speciaalzaken gelden vaak vaste prijzen, hoewel ook hier vaak over de prijs te onderhandelen valt. Op markten en in stalletjes kan je afdingen, zowel voor de aankoop van een ananas of een tros bananen als voor een houten olifantje. Afdingen is een sport, waar je naar verloop van tijd uiterst bedreven in zult worden.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

Telefoon en internet

Communiceren met het thuisfront is vanuit Zuid-Afrika niet moeilijk. Bijna in het hele land heb je goed bereik en kan je eenvoudig gebruik maken van jouw mobiele telefoon. Wees voorzichtig met het bellen vanaf je mobiele telefoon en vanuit de hotelkamer, de kosten kunnen enorm oplopen. Een alternatief is een lokale simkaart aan te schaffen, hierop kan je kosteloos gebeld worden en vaak zijn de kosten voor het bellen naar Nederland aanzienlijk lager. Op luchthavens en in grotere winkelcentra kan je deze bij een telefonie winkel aanschaffen.

Internet is overal toegankelijk en bijna elk hotel heeft internetfaciliteiten. Wifi wordt ook in de meest accommodaties aangeboden en is opvallend genoeg in de kleinere hotels vaak nog gratis, terwijl je in de grotere hotels mogelijk alleen tegen vergoeding van Wifi gebruik kunt maken. Hou er rekening mee dat de Wifi soms alleen beschikbaar is in de hotellobby of andere gemeenschappelijke ruimtes.

Tijdsverschil

In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) is er geen tijdverschil, in onze winter (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later in Zuid-Afrika. Er is dus geen sprake van een jetlag bij de vluchten van Nederland naar Zuid-Afrika en vice versa.

Vaccinaties/Gezondheid

Aanbevolen basisvaccinaties door de Reisdokter zijn:


Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan om contact op te nemen met de Reisdokter of je eigen huisarts. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.

Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een kopie van je reisprogramma mee te nemen, zodat men je een advies op maat kan geven.


Let op: de aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, het soort reis, gezondheid/conditie en leeftijd van de reiziger bepalen welke evt. anti malariamaatregelen en welke vaccinaties nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw belangrijk zijn.

Om uitdroging, bijv bij diarree, te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere (vaak ook buitenlandse) apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (evt. met suiker drinken) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, jetlag, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Imodium tabletten uitkomst bieden, maar in zo'n geval voorkomt advies van een arts zeker verdere problemen.

Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 

Veiligheid

Over het algemeen is Zuid-Afrika voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dien je ook in Zuid-Afrika goed op te letten op je bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer je ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet je extra op je spullen passen.

Je paspoort,  geld en cheques kan je het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat je kamersleutels achter bij de hotelreceptie als je het hotel verlaat. Geld en waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt kan je het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder je kleding bewaren.

Maak voor vertrek altijd kopieën van je waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kan je het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raak je deze kwijt dan heb je in ieder geval geen probleem.

Het wordt sterk ontraden om na zonsondergang buiten de steden te reizen. Dit vanwege de vaak slechte conditie van de doorgaande en secundaire wegen en eventueel overtekende dieren en mensen die je op de vaak onverlichte wegen slecht of pas te laat ziet.

Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. FOX adviseert om de veiligheidsgordels in de bus, minibus of de personenauto te dragen.

Al onze bussen zijn voorzien van airconditioning, hierdoor is het mogelijk de binnentemperatuur van de bus tot maximaal 10°C te verlagen ten opzichte van de buitentemperatuur. Bij FOX willen wij je het ultieme Zuid-Afrika laten beleven. Hiervoor kiezen wij onze accommodaties zorgvuldig uit. Ligging, beleving, service en sfeer zijn daarbij belangrijke factoren. Door deze keuze liggen veel accommodaties niet direct aan de verharde doorgaande wegen, waardoor de bus tijdens de reis vaak een behoorlijk aantal kilometers over onverharde gravelwegen rijdt. Hierdoor kunnen kleine gebreken aan de bus ontstaan die voor licht ongemak kunnen zorgen, je kan denken aan het uitvallen van de airconditioning of iets dergelijks. Jouw veiligheid is echter nooit in het geding en de ongemakken worden door onze lokale partner en busmaatschappij uiteraard zo spoedig mogelijk verholpen.

Wanneer je kiest voor een individuele rondreis, heb je uiteraard de keuze tussen de verschillende type auto's en binnenlandse vluchten. Je krijgt bij FOX altijd een zeer uitgebreide informatiemap met onder andere routebeschrijvingen (inclusief routekaartjes), hotelfolders, tips en activiteiten, etc. Wanneer je een self-drive maakt, dien je er rekening mee te houden dat men in Zuid-Afrika links rijdt.

De snelwegen zijn goed en alles staat zeer duidelijk in het Engels en meestal ook nog in het Afrikaans aangegeven. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar raden wij zeker aan, omdat verhuurbedrijven nog wel eens om een internationaal rijbewijs (model 1968) kunnen vragen. Een internationaal rijbewijs is een vertaling van jouw Nederlandse rijbewijs in meerdere talen en is alleen in Nederland verkrijgbaar.

Je dient deze derhalve voor vertrek aan te schaffen. Je kan een internationaal rijbewijs aanschaffen via de ANWB. Deze is ook te verkrijgen voor niet-ANWB-leden en moet persoonlijk worden afgehaald. Neem je Nederlandse rijbewijs en twee recente pasfoto's mee. Je krijgt het internationale rijbewijs direct mee.

Let op: het internationale rijbewijs is geen vervanging voor het Nederlands rijbewijs. Je moet beide documenten meenemen.

Vlucht

FOX wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat jouw reis zo goed mogelijk verloopt. Wanneer je een reis boekt bij FOX vliegt je met de beste luchtvaartmaatschappijen. Actuele informatie over de luchtvaartmaatschappij, het vluchtschema en reisduur kan je bij de betreffende reis terugvinden. 

Zakgeld

Wanneer je een rondreis naar Zuid-Afrika bij FOX hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor jou wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Voor groepsrondreizen dien je rekening te houden met € 51,-  per persoon zakgeld per dag.

Uitzondering hierop is de 15-daagse groepsrondreis Wild Zuid-Afrika € 63,- per persoon zakgeld per dag.

Voor singlegroepsreizen dien je rekening te houden met € 43,-  per persoon zakgeld per dag.

Uitzondering hierop is de 17-daagse single groepsreis Puur Zuid-Afrika € 58,- per persoon zakgeld per dag.

Voor onze familie groepsreis dien je rekening te houden met € 40,-  per persoon zakgeld per dag.


Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten? 

Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. 

Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Alle optionele excursies kan je ter plaatse bij de reisleider boeken.


Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.