Reisverslag

De Kaap, wijnlanden en safari

Het Beste van die Kaap

26 oktober tot en met 9 november 2018

Dag 1, Vrijdag 26 oktober

Het vertrek

Vandaag is het zover. Alles gepakt en omstreeks 16.00 uur rijden Christian en ik richting Schiphol. Het regent iedere keer weer wat en het ziet er mistroostig uit. We zien op de andere rijbaan al weer een behoorlijke file staan en besluiten bij aankomst op Schiphol eerst samen te eten. Ik ga eerst naar de bank nog even geld wisselen en vervolgens op zoek naar een plekje om te eten.

Rond kwart voor zeven brengt Christian me naar de incheckbalie en binnen no-time (half uurtje) ben ik m'n koffer al kwijt. Op naar de tassen controle. Deze is gelukkig beter geregeld dan de laatste keer dat ik er was. Veel personeel en het verloopt erg vlot. Maar dan de douane....een chaos. Opstellen in rijen van 30 en zeer traag. Na eindelijk door de douane te zijn op naar gate G09. Het is nog rustig en kan even bijkomen van de lange wandeling.

Het personeel doet op tijd de pre-boarding maar het uiteindelijke aan boord gaan laat op zich wachten. Hierdoor vertrekken we ook nog eens te laat.

We hebben een behoorlijk volle vlucht met lichte turbulentie. We landen op Dubai toch wel weer op tijd, 6.50 uur plaatselijke tijd. Geslapen? Nou nee, niet echt.

Dag 2, Zaterdag 27 oktober

De vervolgvlucht en m'n Chinese irritatie

Dubai, o zo groot en we moeten van G7 naar A18. Ik wilde eigenlijk een korte impressie maken van de luchthaven maar het is er zo druk en de tijd was gewoonweg te kort om dit te doen. Het is roltrap op en roltrap af, metro in en weer uit, roltrap op en weer af, lange gang door en voor de verandering nog maar een roltrap op en weer af. En dan kom je bij de gate en dan zijn ze al aan het pre-boarden. Daarna direct in de bussen en door naar het vliegtuig. Sight-seeing luchthaven en met de trap het vliegtuig in.

Ik heb geluk en kan in plaats van de mij toegewezen stoel op de rij naast mij 3 stoelen innemen. Lekker de ruimte totdat er, waarschijnlijk, een Chinese dame naast mij komt zitten die geen rust in d'r gat heeft.

Inmiddels vliegen we op 32.000 ft met een temperatuur van -39°C en het vliegtuig schud redelijk heen en weer terwijl het ontbijt wordt opgediend. We stijgen nog een stukje door naar 36.000 ft en -51°C. Dan te bedenken dat het vanochtend om 06.52 uur al 29°C was in Dubai.

Nou, die Chinese dame heeft me nog wel wat overlast bezorgd. Bij het ontbijt gooit ze zo een glas sap om en natuurlijk over mijn broek en schoenen heen. Ik was not amused. Verder heeft ze de hele dag ongeveer schuin op mijn schoot gezeten en zodanig dat de mensen om me heen al zeiden dat ik hier niet zo blij mee was en zij ook niet wegens haar gedrag.

Maar... we laten de pret niet drukken...om 16.25 uur, na een vlucht met vrij veel turbulentie, zijn we geland in een temperatuurtje van ongeveer 25°C.

Op naar de douane en daar zijn zeggen en schrijven 2 balies open. Halverwege sluit er ook gewoon nog één, alsof er geen mensen staan te wachten?! Vervolgens de koffer, die er al ronddraaide van de band, en hop...naar buiten. Hier staat de reisleidster, Carla Korving, ons al op te wachten. We lopen met z'n allen naar de gereedstaande bus en gaan op weg naar Stellenbosch. We rijden al vrij snel tussen de wijnvelden en de aardbeienvelden door. Arbeiders lopen hier ook gewoon langs de snelweg en steken die ook nog doodleuk over!!

Aangekomen in Stellenbosch bij onze Lodge staat er een drankje klaar. De koffers worden naar onze kamers (mijn kamer: 016) gebracht en we kunnen ons gaan opfrissen.

Het avondeten is à la carte en ik besluit voor een heekfilet te gaan. Lekker licht verteerbaar na twee vermoeiende dagen. De aardbeien als nagerecht was even een kronkel in ons Afrikaans/Engels. Er zat room bij en niet zoals wij dachten ijs met slagroom. We roeren er twee zakjes bruine suiker doorheen en het is best lekker.

We zitten nog een half uurtje na buiten maar zijn allen zo gaar van de reis en de één na de ander gaat naar bed. Aldus is bij mij het lampje om 22.00 uur ook uit. Op naar de volgende dag.

Dag 3, Zondag 28 oktober

Paarl en Stellenbosch

Na een goede nacht in een keihard bed zijn we al vroeg op. Half acht ontbijt en vertrek om 9.00 uur. Carla had gezegd dat het weer erg heet zou worden en inderdaad, het was vanmiddag 42°C!! in Stellenbosch.

We rijden eerst naar Paarl en zien aan beide kanten van de weg allemaal wijngoederen liggen en er staan wijnstokken tot zover je kunt kijken.

In Paarl gaan we het Afrikaans Taalmonument bekijken. Dit is gebouwd als erkenning van de Afrikaanse Taal als officiële taal. Het staat op een heuvel en je hebt rondom een schitterend uitzicht. Het monument is gebouwd van beton en is een soort naald, die hol is van binnen, met daarnaast een doorgesneden naald. Hier omheen ligt een soort botanisch parkje.

Na een korte rondwandeling ga ik even op het terrasje zitten. We zien een bruidstaart naar binnen gaan en ik kan me voorstellen dat dit een mooie locatie is om te trouwen. Zelf drinken we wat want het is al aardig warm.

Na het bezoek aan dit monument gaan we naar het wijngoed Simonsig. We krijgen uitleg en een rondleiding op bet bedrijf waarna we naar binnen gaan voor een proeverij. Het is gezellig en er komen de mooiste ideeën naar voren over hoe men de wijn vind.




Na een uurtje of twee rijden we door naar Stellenbosch. We hebben hier een paar uur vrije tijd en nemen de tijd om een beetje rond te lopen. Hier heb ik het oude winkeltje van Oom Samie bezocht. Jammer genoeg mocht ik binnen niet fotograferen maar de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw waren hier nog ruim vertegenwoordigd. Daarnaast rook het ook wel een beetje muffig maar het is wel grappig om het te zien.

Na al die alcohol in de ochtend hadden we besloten dat het met die warmte wel verstandig zou zijn wanneer we toch ook iets zouden eten. Naast het winkeltje zat restaurant "De Akker" alwaar we een chickenburger met een cola besteld hebben. Kosten totaal 90 Rand, ofwel nog geen € 6,-. Dan krijg je niet alleen een broodje met een burger maar met de rauwkost daarbij, patatjes die gekruid waren en een sausje met rauwkost erdoorheen. De burger was een dubbelgeklapte kipfilet met een soort barbequesausje erover. Baie lekker!.

Na het eten wandelen we nog even door het plaatsje heen, langs het fort met de kanonnen uit de VOC-tijd voor de deur, maar het is veel te warm. We rijden terug naar onze Lodge en hebben tot 18.15 uur de tijd aan ons zelf.

Voor vanavond heeft Carla een restaurant in Stellenbosch gereserveerd. Een mooie locatie en erg leuk opgezet. We eten buiten een lekkere bobotie en een crème brulée na voor nog geen € 15,-. Ook vanavond dus baie lekker gegeten. Het is hier echt goedkoop eten en drinken.

Bij terugkomst zitten we nog even na met een paar mensen en gaan dan naar bed. Het wordt morgen een vroegertje.

Dag 4, Maandag 29 oktober

Walvissen en de Big Five

06.00 uur. De wekker loopt af. Vandaag gaan we walvissen spotten bij Hermanus. Het is al bijna het einde van het seizoen dat dit nog kan. Carla heeft voor Hermanus gekozen omdat ze daar beter zijn te zien dan bij Cape Agulhas.

We ontbijten en rijden om 07.30 uur weg. We rijden door de bergen en over een paar bergpassen heen. Het landschap heeft veel agrarische bedrijvigheid in de vorm van akkerbouw en veeteelt. Ze noemen het ook wel de graanschuur van Zuid-Afrika.

Bij Hermanus aangekomen is het al flink warm. We gaan op de uitkijk staan om een glimp op te vangen van de walvissen. Heel in de verte worden er enkele gespot maar het is nog erg heiig. Dichterbij spot ik een zeehondje. Het leek wel of die in zijn eentje een hele show aan het opvoeren was.

Door de hitte werd het tijd voor wat drinken. We strijken neer op een terrasje en blijven onze blik houden op de baai. Dit is niet voor niets. Ik spot nu een walvis dichterbij en we zien er direct nog een paar. Ze komen niet echt uit het water maar helaas.

We rijden nu weer verder naar Swellendam. Carla heeft hier een heel leuk plekje gereserveerd voor de lunch. Er waren nog enkele bussen die in dit plaatsje waren voor de lunch maar volgens Carla zaten die in een restaurant wat niet zo goed was. Ons restaurant was gelegen langs een kabbelend beekje met een terras half onder de bomen en een deel op de steiger aan het beekje. Erg gezellig.

Na de lunch verder naar Albertinia. We rijden nog steeds door bergachtig gebied met veel akkerbouw en veeteelt en we zien al de eerste vogels.

Intussen gaat Carla wat administratieve zaken met ons regelen. De fooienpot voor onderweg en het watergeld. We kunnen per dag twee flesjes gekoeld water in de bus pakken.

Carla vertelt ook het één en ander over de te maken optionele excursies in verband met reserveringen verderop tijdens de reis.

Heb vanmiddag ook met haar gesproken over mijn wens om in Port Elisabeth het schooltje te bezoeken. Ze heeft aangegeven dat dit waarschijnlijk wel mogelijk is.

Aangekomen in Albertinia hebben we nog even tijd voordat we op gamedrive gaan. Even met de beentjes omhoog daar ik inmiddels zelf een olifantje ben geworden.

Om 17.00 uur vertrekt onze gamedrive. We gaan twee uurtjes door de wildernis allerlei wild spotten. We zien een cheeta, gnoes, witte neushoorns, olifanten, waterbuffels, struisvogels, secretarisvogel, koedoes, ibissen, parelhoenders, antilopen, springbokjes en nog veel meer. Geweldig mooi en ik zou nog wel langer willen dwalen door het reservaat.

In de avond genieten we van een lopend buffet waar onder andere struisvogelbiefstuk en gemsbokvlees wordt aangeboden. Zeer goed en gezellig.

Na het eten gaan we allemaal weer op tijd naar bed want morgen is het weer vroeg dag.

Dag 5, Dinsdag 30 oktober

Safari en verplaatsing

Wederom om 06.00 uur opgestaan. Om 07.00 uur start de gamedrive. We kunnen nog van tevoren koffie/thee drinken. Het is op het vroege moment al goed warm. In de twee uurtjes die we nu hebben zien we heel veel wilde dieren en vogels. Zo zien we onder andere de leeuwen, giraffen, het hartebeest, gnoe, koedoe, olifanten, secretarisvogels, ibissen, en nog veel meer. Onze gids legt ook heel veel uit.

Bij terugkomst wacht een uitgebreid ontbijtbuffet. We laten het ons smaken waarna we de koffers klaarmaken en buiten zetten. 

Het reptielencentrum is ons volgende doel. De gids die ik in de ochtend op de gamedrive had deed ook hier de uitleg. Een grote schildpad van ongeveer 60 jaar oud liep dwars door onze groep heen. 

Het was inmiddels al zo benauwd dat het zweet je lijf uitknalde.

Na al dit moois zijn we weer gaan rijden en wel richting Mosselbaai. Hier staat het Diaz Museum op het programma. Ik laat dit uiteindelijk aan mij voorbij gaan. Samen met een aantal anderen duiken we een terrasje op. We drinken en eten wat en genieten even van de rust. 


Carla verteld ons voor vertrek dat er een bosbrand bij het plaatsje George is. Een enorme rookwolk trekt ook over een heel gebied heen. Hierdoor zijn er mensen geëvacueerd en worden wegen afgesloten wegens de rook en slecht zicht.

Wij rijden door naar Knysna. We maken bij aankomst een stadstour en nemen intrek in ons hotel. We merken tijdens het spreekuurtje van Carla dat het as regent.

Na met Carla nog even gesproken te hebben over mijn wens in Port Elisabeth ben ik met een groepje gaan eten. Het was gezellig en sluiten de dag hiermee af.

Dag 6, Woensdag 31 oktober

Knysna en storm

Vandaag hebben we de ochtend ter vrije besteding. We slapen wat langer en ontbijten. Ik loop na het ontbijt met Corry het stadje in en we slenteren door de straatjes en kijken wat hier zoal wordt verkocht. We komen een heel leuk winkeltje tegen waar ze in ieder geval aanzichtkaarten verkopen. Eenmaal binnen zie ik een heel leuk shirt liggen met de Big Five. Precies in de maat van Stephan waar die nog een beetje in kan groeien.

Hierna drinken we wat bij het restaurantje ernaast. Ik neem een lekkere verse jus d'orange.

Bij terugkomst in het hotel horen we dat de boottocht niet doorgaat wegens de harde wind. We gaan nu een tocht maken met de bus en zullen bij een uitzichtpunt een stop maken. We zien hier ook de rook van de bosbranden waar Carla gisteren al over vertelde.

Terug bij het hotel besluit ik met een stel nog wat te gaan eten in de haven. Onderweg daar naartoe kom ik een leuk winkeltje tegen waar ik nog wat souvenirtjes op de kop tik. Daarna direct op zoek gegaan naar een pinautomaat. Vervolgens een lekkere sandwich gegeten.

De rest van de middag gaan we even luieren. Ik werk mijn reisverslag bij en laad mijn foto's over naar het tablet.

's Avonds eten we bij de Italiaan. Lekker dichtbij daar het behoorlijk was afgekoeld en er mogelijk ook wat regen zou komen. We eten er lekker en zijn weer bijtijds terug. Net nadat we terug zijn begint het dan enorm te plenzen. Het water spoelde over de straten heen. We praten nog even bij de bar de dag door alvorens een ieder weer richting zijn of haar bed gaat.

Dag 7, Donderdag 1 november

Tsitsikamma en verplaatsing

Vandaag een reisdag. Na het ontbijt vertrekken we om half negen. We vervolgen de tuinroute en om ons heen zien we nog steeds veel rook van de vele bosbranden. Gelukkig heeft de regen van afgelopen nacht veel geholpen waardoor de branden zich niet echt kunnen uitbreiden.

We zien de dichte en veelzijdige begroeiing van de bossen. We stoppen bij het plaatsje Bloukrans waar de hoogste brug ter wereld is waarvan je kunt bungee-jumpen. Wel 216 meter hoog! Met een ware doodsverachting wordt hier door de waaghalzen vanaf gesprongen. 

Bij het uitzichtpunt is ook een klein marktje met allerlei souvenirs. Hier sla ik dan ook maar direct mijn slag. Een echte aanrader!

Onze tweede stop is het Tsitsikamma National Park. 

We zien een hele ruige zee die flink beukt op de kust. De wandeling naar de hangbrug over de Stormsrivier sla ik over en verkies een korte wandeling langs het strand. 

In de twee uurtjes dat we hier zijn ben ik flink uitgewaaid. Onderweg kwam ik ook nog een klipdas tegen die lekker lag te zonnen. 

We rijden vervolgens naar Tsitsikamma Village waar we de lunch gebruiken. Het restaurantje is helemaal gebaseerd op Marilyn Monroe en alles uit die tijd. Er staan van die oude Cadillacs en de muziek uit die jaren wordt gedraaid.

Na de lunch rijden we naar één van de grote bruggen die de streek rijk is. Hieronder zijn diepe kloven waardoor verschillende rivieren stromen. 

Na hier even rondgelopen te hebben rijden we door naar Cape St. Francis. Hier staat ons resort voor de komende twee nachten.

Ik heb een kamer toebedeeld gekregen die behoorlijk groot is met een kitchenette erin waarvan alle apparaten zijn uitgeschakeld. Echter vind ik de inrichting een beetje kringloopwaardig. Het bed daarentegen lijkt goed.

We eten vanavond van een visbuffet. Jammer, maar het is niet allemaal even lekker en warm.

We drinken daarna in de bar nog wat en daar blijkt dat de bediening er ook maar een potje van maakt. Dubbele rekeningen en bij de één wel het eten berekend en bij de ander niet.

Terug op de kamer leert een blik in de spiegel mij dat ik vandaag een beetje verbrand ben in mijn gezicht ondanks insmeren.

Dag 8, Vrijdag 2 november

Cape St. Francis en de Kromme rivier

Na het ontbijt starten we de dag met een bezoek aan het township van Cape St. Francis.

Als eerste maken we een stop bij de vuurtoren. We staan kort in de duinen en rotsen van de kust waar we ook ineens nog de walvissen zien. Die lijken aan het spelen te zijn getuige de vele staarten boven water.

We rijden vervolgens naar het township en rijden er doorheen en zien de Mandela-huisjes. We bezoeken een schooltje en een breifabriekje. We krijgen bij beide een korte informatiespeech en kijken wat rond. Op het schooltje worden we toegezongen door de kinderen.

Na dit bezoek rijden we door naar de bootsteiger voor onze excursie over de Kromme rivier. Het waait nog best stevig en dat kunnen we op de heenweg goed merken. Het water spat goed op en we worden best redelijk nat. Het zonnetje laat zich zo nu en dan zien en dan is het ook direct een stuk aangenamer. Na een uurtje varen komen we bij een fijn plekje waar de ligstoelen al klaar staan en we lekker verwend worden. We relaxen onder het genot van een aperitief en daarna een heerlijke braai die voor ons wordt klaargemaakt.

We spelen jeu de boules en hebben dolle pret. Er kan ook nog gekanood worden maar dat is geen pretje met de wind vol op de kop. Ik loop nog een beetje rond en geniet van de mooie natuur.

Na een paar heerlijke uurtjes moeten we terug. Het wordt eb en het water zakt. Willen we niet vastlopen, moet de gang erin gezet worden. Toch lopen we nog een keer vast en twee man gaan te water om de boot los te duwen. De rivier zit namelijk vol met zandbanken. We worden weer afgezet waarna het busje van het resort ons weer naar huis brengt. We zijn nog niet binnen of het begint even flink te regenen.

Ik neem een douche en geniet nog even van de rust alvorens het diner te gaan nuttigen. Vanavond eten we à la carte en dat is veel beter dan gisteren. We sluiten af met nog een drankje in de bar met z'n allen en gaan lekker naar bed.

Dag 9, Zaterdag 3 november

Port Elizabeth en verplaatsing

Na het ontbijt vertrekken we vandaag richting het Addo Elephant National Park. Onze eerste stop is in Port Elizabeth. De stadstour brengt ons naar een pleintje in een niet zo'n fraaie wijk. Wel veel oude gebouwen maar helaas ook veel gespuis waar ik me in ieder geval niet echt veilig bij voel. 

Na een kwartiertje rijden we door richting de vuurtoren. Hier vinden we onder andere een heel kunstig aangelegd mozaïek en een monument ter nagedachtenis van de eerste democratische stembusgang in 1994 van Nelson Mandela. We maken er een fotostop van. 

De laatste stop gebruiken we om de koffie en lunchstop in één te doen. We wandelen wat rond en eten op één van de vele terrasjes. Echter is deze tijd te kort om het schooltje te gaan bezoeken. Vanaf de haven naar het schooltje is al een half uur rijden enkele reis en dan mag er niets tegen zitten. Daarnaast ben je ook niet direct weer weg bij zo'n schooltje. Helaas, maar het is niet anders. 

In de middag rijden we door naar het Addo Elephant National Park. We gaan van de hoofdwegen af en bereiken de Zuurberg Pass. Deze weg is niet geasfalteerd maar een soort aangestampte weg. Tevens met heel veel bochten. Een schitterend uitzicht over de vallei valt ons ten deel.

Ons verblijf voor de komende 2 nachten zijn leuke 2 onder 1 kap huisjes, heel ruim van opzet met tevens een extra buitendouche. Na de huisjesverdeling zit ik nog lekker buiten in het zonnetje en ik spot nog een paar mooie vogels. 

Ga daarna nog lekker even bij de bar zitten alvorens we naar het diner gaan. Dit wordt voor ons aan het buffet uitgeserveerd. Het buffet was zeer uitgebreid en voor ieder wat wils. Ook het toetjesassortiment mag er wezen. Eigenlijk te veel keuze en heel erg lekker. We zitten nog even na wanneer de hotelier nog even met de borrelkar langs komt. Ik bedank vriendelijk en geniet op de kamer nog even na van deze dag.

Dag 10, Zondag 4 november 

Addo Elephant National Park

We vertrekken vandaag om 8.00 uur voor onze gamedrive in het Addo Elephant National Park. Via de Zuurberg Pass bereiken we na drie kwartier het park. Inmiddels is het al lekker warm en onze gids gaat nog even wat spullen regelen voor de braai alvorens we het park daadwerkelijk binnen rijden. We zien onderweg al de eerste Bavianen.

We rijden over verharde en onverharde wegen vol met kuilen. Al vrij snel zien we de eerste olifanten. Er leven er ruim 600 in dit park. We komen bij een waterplaats en zie er ongeveer zo'n 50 stuks staan waaronder heel veel kleintjes. Er wordt onderling ook een behoorlijk stukje gestoeid/gevochten. 

We rijden verder en zien onder andere zebra's, wrattenzwijnen, een waterbuffel, lepelaars, hartebeesten, koedoes, stokstaartjes, een mangoest en nog diverse vogels.

Rond half twee komen we op de picknickplaats voor onze lunchbraai. De gids maakt een vuur en bereid het vlees. Vanuit de keuken van ons resort zijn er nog allerlei salades en een nagerecht meegekomen. We laten het ons smaken. 

Na deze pauze rijden we nog een stuk in het park rond om vervolgens weer richting ons resort te gaan. We rijden de Zuurberg Pass weer op en genieten weer van het uitzicht.

Bij terugkomst neem ik eerst een douche om al het zand van me af te spoelen. Ik kan hier kiezen tussen de buitendouche of die in de badkamer. Ik verkies toch de badkamer voor de handigheid. Na deze opfrisbeurt laad ik eerst al mijn foto's weer over naar mijn tablet en ga dan eerst nog wat drinken op het terras. 

Het diner bestaat weer uit een overheerlijk buffet en we zitten daarna nog even na. Toch roept het bed want morgen is het weer vroeg dag.

Dag 11, Maandag 5 november

Verplaatsing en Cango Caves

We hebben vannacht een behoorlijke storm gehad met een warme wind. Na het ontbijt vertrekken we richting Oudtshoorn. We zijn ongeveer een half uurtje weg en het begint te regenen. Dit wordt zelfs een flinke onweersbui.

Al tijdens het ontbijt hebben we gezongen voor twee jarigen (Trees en Ruud) in de groep en in de bus doen we het nog een keer. Zij krijgen een mooi boek van Zuid-Afrika in het Afrikaans van de organisatie.

Onderweg maken we een koffiestop bij een padkafee of pompstal (wegrestaurant) in Kleindorp. Midden in de middle of nowhere is deze gelegen en er woont bijna geen sterveling in de buurt. Toch heeft deze ook een klein winkeltje erbij met enkele dagelijkse levensbehoefte. De eerste buren wonen ongeveer 10 km verderop. 

Lange tijd heeft het geregend maar tegen de lunch klaart het op. We eten in een zeer excentriek restaurantje, Sophie's Choice in Willowmore. Ons eten staat al klaar, we hadden het van tevoren al opgegeven wat we wilden eten, en helaas moest dat in sneltreinvaart weggewerkt worden. 





In de middag maken we nog even een korte fotostop in een slaperig dorpje waar nog een hele mooie Jacaranda in bloei staat.

Wanneer we Oudtshoorn naderen gaan we vandaag nog eerst naar de Cango Caves. Plantechnisch is dat handiger omdat deze al op de route ligt naar onze accommodatie.

De gids verteld op een boeiende manier het een en ander over de grotten en leid ons rond. Erg mooi maar de vele smalle trapjes op en af en her en der de kop intrekken maken het toch wel zwaarder om te lopen.

Daarna gaan we naar onze lodge, Buffelsdrift. Een lodge gelegen aan een meertje met tenthuisjes. De okapi's lopen er bijna je huisje in.

Ik eet er nog een lekkere bobotie en na deze lange dag ga ik op tijd naar bed. 

Dag 12, Dinsdag 6 november

Struisvogelfarm en verplaatsing

Vandaag vertrekken we weer vroeg. Na een bijzonder koude nacht in het tenthuisje staat de verplaatsing naar Kaapstad op het programma.

We bezoeken vanochtend eerst nog een struisvogelfarm waar we uitleg krijgen over de dieren en wat er met de producten gedaan wordt. De veren, de eieren en de huid worden alle verwerkt tot bijvoorbeeld stola's, tassen en souvenirs, beschilderd of gegraveerd. Erg leuk om dit eens te zien hoe het in z'n werk gaat. Alleen de werkomstandigheden zijn niet echt arbo-technisch verantwoord. Na de uitleg hebben we gelegenheid om nog even rond te lopen en doen we direct de koffiepauze.

Op het moment dat we daar wegrijden begint het te regenen. We rijden door ruige gebieden van heel veel rotsgebergte in de middle of nowhere. In deze gebieden worden schapen en geiten gehouden voor de angorawol productie. Veel mensen wonen er niet. Het pad, zoals de Zuid-Afrikanen zeggen, voert langs bergpassen en kloven. Erg indrukwekkend. 

Zo rond half een komen we aan Barrydale. We gebruiken hier de lunch bij The Country Pumpkin, een soort bikersrestaurant. Barrydale ligt aan de Route 62, de langste wijnroute van Zuid-Afrika.

Een prachtige route die, hoe verder we Kaapstad naderen, over gaat in het aanbouwgebied van het fruit en de wijnvelden.

En dan is ineens de Tafelberg in zicht. Zoals er gezegd wordt is hij gedekt, en zo zien wij hem vanmiddag dan ook, in de wolken.

We komen aan en er wordt een verrassing werkelijkheid. Steven, onze chauffeur, is al jaren gescheiden en heeft ook lange tijd zijn dochter niet meer gezien. Carla heeft met zijn dochter gesproken, daar zij in het Fountains hotel werkt, om haar vader te verrassen. Dit plannetje is in ieder geval goed gelukt.

Daar het al laat op de middag is, besluiten we vanavond in het hotel te eten. Ik vind het niet echt geweldig maar zal het er mee moeten doen. Na nog een afzakkertje ga ik bijtijds naar bed.

Dag 13, Woensdag 7 november

Kaapstad

De eerste volle dag in Kaapstad. We maken vandaag een stadstour en we beginnen op de Tafelberg. Het is nog wat bewolkt en het spettert ook een beetje maar volle goede moed gaan we naar boven. Met de ronddraaiende kabelbaan zien we het schitterende uitzicht over de stad en de omgeving al en boven aangekomen blijft het een beetje bewolkt. Het waait flink en het is donders koud. Mijn camera wordt bijna uit m'n handen geblazen. We lopen wat rond en maken gauw wat foto's en filmpjes en zoeken de kabelbaan weer op. Eenmaal beneden horen we dat de Tafelberg inmiddels is gesloten. We hebben dus geluk gehad.

Nadat iedereen weer beneden is rijden we naar de Maleise wijk, de Bo-Kaap. We zien de gekleurde huisjes en lopen er even rond. Er is niet zo veel te zien verder dus gaan we door.

Het Kasteel de Goede Hoop is het volgende stoppunt. We dwalen er even doorheen, zien de sleutelceremonie en het afvuren van het kanon met een doffe dreun over de binnenplaats.

In Bo-Kaap zie je her en der straatkunstenaars staan die werken maken van allerlei afval en daarmee hun inkomen proberen aan te vullen. Ze willen ook niet dat er zomaar foto's van gemaakt worden dus, sorry kunstenaar...te laat!


Doordat de excursie naar Robbeneiland niet doorgaat stelt Carla voor om naar Kirstenbosch, de botanische tuinen, te gaan. Dit wordt volmondig akkoord bevonden. We rijden er naartoe en we verblijven voor twee uurtjes daar. We eten en drinken er ook direct wat en lopen heerlijk door de tuinen. Het is prachtig aangelegd en je geniet er van de rust, de geuren en kleuren van alle bloemen en planten.

Nadat we uitgewandeld zijn gaan we naar het Victoria & Alfred Waterfront. Dit is een groot en modern winkelgebied met tevens heel veel restaurantjes. We slenteren in groepjes gezellig door de Shopping mall heen en kopen de laatste souvenirs. Hierna zoeken we een restaurantje op waar we heerlijk eten. 

We slenteren vervolgens nog even door over de boulevard en zoeken een taxi op die ons voor R 120,- (€ 8,-) met z'n achten in twee taxi's naar het hotel brengt. De taxi's scheuren door de stad en met vijf minuten zijn we al bij het hotel. Iedereen brengt z'n spullen op de kamer en we drinken daarna in de bar nog een afzakkertje.

Dag 14, Donderdag 8 november

Kaap de Goede Hoop, pinguïns en zeeleeuwen

Vandaag vertrekken we vroeg. De Peninsula Tour staat op het programma. We rijden naar Houtbaai waar we een boottochtje gaan maken naar Duikereiland. Hier leeft een grote zeeleeuwenkolonie. De zee is gelukkig redelijk rustig dus we kunnen ook goed foto's maken. 

Bij het haventje lopen we naderhand langs een hele rij souvenirstalletjes. Ik beland uiteindelijk bij een officieel winkeltje. Mooie dingen en van betere kwaliteit.

We vervolgen onze weg en gaan op weg naar Simon's Town. We lopen even door het stadje waarna we hier ook de lunch gebruiken. Het stadje is rond het centrale pleintje redelijk levendig met stalletjes en muziek. Gezellig druk. 

Voor we vertrekken zetten we Steven en Carla nog even in het zonnetje. Ze worden bedankt voor het goede rijden en de fijne begeleiding tijdens deze reis.


Na de lunch gaan we naar Boulders Beach. Pinguïns kijken. Helaas is er een beetje teveel commercie omheen gebouwd waardoor het authentieke karakter een beetje weg is. Al blijft het natuurlijk leuk om naar de dieren te kijken.


Het hoogtepunt gaat nu komen. We rijden door naar de Kaappunt. We gaan met de funicolar (treintje) naar boven en hebben een schitterend uitzicht. De klim naar de vuurtoren laat ik aan me voorbij gaan daar het al erg druk was op de trap er naartoe. Ik neem de funicolar terug en loop even een take away binnen voor wat drinken.


Deel twee van het hoogtepunt is inzicht. De daadwerkelijke Kaap de Goede Hoop. Hèt punt, geografisch gezien, waar de Kaap zich bevindt.




We maken hier een groepsfoto ter herinnering aan een prachtige reis met een fijne en gezellige groep. Carla schenkt nog een drankje, gemaakt van een vrucht die van Zuid-Afrika komt, de Amarula, en we toasten op de afgelopen twee weken.

We rijden nu terug naar Kaapstad. Het was een mooie, maar lange dag en de groep valt voor het diner uiteen. Een deel pakt na aankomst bij het hotel nog een taxi om bij het Waterfront te gaan eten en een deel blijft eten in het hotel. Ik sluit me aan bij het laatste deel en we bestellen een tafel. We eten gezellig en nemen nog een afzakkertje in de bar. We nemen alvast afscheid van twee groepsleden daar zij nog twee dagen hebben verlengd en daarmee komt het einde van deze reis in zicht.

Dag 15, Vrijdag 9 november

Van Kaapstad naar Dubai

Vandaag wat uitgeslapen. Na alle dagen toch best wel vroeg op te zijn geweest hoeven we vandaag eigenlijk niets meer. We ontbijten uitgebreid en pakken de koffer verder in. Om 11.00 uur hoeven we de kamer pas te verlaten en lopen nog een klein rondje over de allee. We zien de beelden van Jan van Riebeeck en zijn vrouw en verderop het grote monument ter nagedachtenis aan de wereldoorlogen. Op het grote stationsgebouw zijn verschillende mozaïeken aangebracht en ook de metrohalte geeft een stukje geschiedenis weer.

We strijken daarna neer op het terras van het hotel voor de laatste uurtjes voordat we naar het vliegveld gaan voor de terugreis.

Om twee uur komt Carla met de mededeling dat de koffers in de bus zitten en we kunnen vertrekken. Eigenlijk veel te vroeg, maar anders komen we vast te staan in het drukke middag verkeer van Kaapstad.

We checken bijna als eerste in. De computers zijn wat traag en we gaan door naar de tassen controle. Na een stukje gewandeld te hebben gaan we de douane door en komen in het winkelgebied. We maken de laatste Randen op en eten nog wat kleins.

Het boarden start iets te laat maar we vertrekken maar vijf minuten te laat.

Dag 16, Zaterdag 10 november

Van Dubai naar huis

Na een redelijke vlucht met veel turbulentie landen we om 5.25 uur in Dubai. Het circus gaat weer beginnen, we lopen van B10 naar C22. De lange gangen krijgen gelukkig al wel meer loopbanden en het is er altijd druk. De tassen controle gaat er vrij snel en vervolgens gaan we weer van verdieping veranderen, roltrap op en roltrap af. Aangekomen bij de gate staat, om met de woorden van één van mijn reisgenoten te spreken, ons flatgebouw (A380-800) al bij de gate. We hebben deze keer wel de tijd om even bij te komen voor het boarden.

We vliegen op een vroeg tijdstip waardoor de piloot nog even moet wachten vanwege de vele inkomende en uitgaande vluchten op het sein "vertrek". Na een hele geleidelijke start vliegen we op een hoogte van 40.000 ft en bij een temperatuur van schrik niet -62°C.

De fijne vlucht komt om 12.35 uur Nederlandse tijd ten einde en daarmee ook mijn vakantie. De laatste plichtplegingen, douane (zoals altijd druk en chaotisch) en bagageband worden doorlopen en we nemen vervolgens afscheid van elkaar.

Voor mij rest nu de thuisreis alwaar Christian weer klaarstaat. Zonder files rijden we naar Linschoten en ik na een drankje door naar Lopik.

Ik kijk terug op een fijne reis met een gezellige groep, een goede reisleidster Carla en een uitstekende chauffeur Steven. Het was baie baie leuk.